Ca(NO3)2, er et  fargeløst salt som brukes som kunstgjødsel og til fremstilling av sprengstoff: først krutt senere dynamitt og TNT.

Saltet krystalliserer med fire molekyler krystallvann fra en løsning av saltet i vann: Ca(NO3)24H2O(s).  

Vannfritt kalsiumnitrat er hygroskopisk og vil i luft ta opp nok vann til å gå over i flytende tilstand. Ved oppvarming smelter det ved 40 °C i sitt eget krystallvann og ved videre oppvarming spaltes det til nitrogendioksid og oksygen:

2 Ca(NO3)2(aq) → 2 CaO(s) + 4 NO2 (g)+ O2(g)

Kalsiumnitrat ble fra 1905 produsert av Norsk Hydro og solgt under navnet Norgessalpeter. Det produseres i dag av Yara International ASA og selges under navnet kalksalpeter.

Kalsiumnitrat fremstilles ved å løse kalkstein i salpetersyre:

CaCO3(s) + 2HNO3(aq) → Ca(NO3)2(s) + H2O(l) + CO2(g)

Forurensningene blir fjernet ved filtrering, og handelsvaren er  hvitt, kornet produkt som inneholder 15,5 vektprosent nitrogen.

I fjøs og stall med kalkvegger danner det seg litt etter litt hvite skorper av kalsiumnitrat. Det skyldes at ammoniakk blir frigjort fra urin og råtnende proteiner blir oksidert av nitratbakterier (nitrobacter) til salpetersyre, såkalt nitrifikasjon, som ved reaksjon med kalkveggene gir kalsiumnitrat. I salpeterplantasjene ble dette tidligere utnyttet til fremstilling av kalsiumnitrat.

Kalsiumnitrat ble i tidligere tider også fremstilt fra kloakk fra både dyr og mennesker.

Kalsiumnitratets betydning som kunstgjødsel skyldes først og fremst det høye nitrogeninnholdet. Kalsium er også nødvendig for at plantene skal vokse, men i alminnelighet inneholder jorden tilstrekkelig med kalsiumforbindelser for dette formål se kalking.

Tilsetting av kalsiumnitrat i betong viser seg å kunne fremskynde størkning, forsinke korrosjon og øke fastheten av betongen på lang sikt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.