Svein Richard Brandtzæg

Faktaboks

Svein Richard Brandtzæg
Født
23. desember 1957, Haugesund

Svein Richard Brandtzæg var konsernsjef i Norsk Hydro fra 2009 til 2019.

Artikkelstart

Svein Richard Brandtzæg er en norsk næringslivsleder, som fra 2019 sitter som styreleder i entreprenør- og eiendomskonsernet Veidekke. Denne stillingen overtok han etter han gikk av som konsernsjef i Norsk Hydro, der han var ansatt fra 2009 til 2019. Brandtzæg er utdannet sivilingeniør og har doktorgrad i kjemi fra NTH, og er i tillegg bedriftsøkonom fra Handelshøyskolen BI.

Brandtzæg har jobbet hele sin yrkesaktive karriere i Norsk Hydro, først som cellepasser og sommervikar på Hydro Karmøy, senere ved Årdal og Sunndal Verk, der han begynte i 1985. Har hatt en rekke posisjoner i Hydros aluminiumvirksomhet, blant annet som leder av katodeverksted, opplæringsleder, teknisk sjef og støperi- og markedssjef. Fra 1998 til 2008 hadde Brandtzæg flere lederstillinger innen Hydros virksomhet, til han i 2009 overtok ledelsen av selskapet etter Eivind Reiten.

Under Brandtzægs ledelse gjennomgikk selskapet krevende omstillinger, med omfattende effektivisering og kostnadskutt. Selskapet var i 2011 verdens femte største aluminiumsprodusent. Brandtzæg ble høsten 2014 ansatt som konsernsjef i Yara, men terminerte avtalen da han ble informert om fusjonsprosessen med det amerikanske selskapet CF Industries. Fra mai 2019 er Hilde Merete Aasheim Brandtzægs etterfølger som Hydros konsernsjef.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg