Faktaboks

William Scoresby
Uttale
skˈå:zbi
Født
5. oktober 1789, Cropton, Yorkshire, England
Død
21. mars 1857, Torquay, England
Portrett
Portrett av William Scoresby jr. fra cirka 1810

William Scoresby var en engelsk hvalfanger, vitenskapsmann og prest. Som fangstskipper i årene 1810 til 1823 foretok han viktige naturvitenskapelige og geografiske undersøkelser i de arktiske områdene ved Grønland og Svalbard. I 1813 oppdaget han at polhavet har høyere temperatur på større dybder enn ved havoverflaten.

Tidlig liv

William Scoresby jr. (den yngre) ble født som tredje barn av hvalfanger og senere kaptein William (1760−1829) og Lady Mary (1765−1819) Scoresby. Morens navn «Lady» var et fornavn og ikke tittel. Paret fikk elleve barn, hvorav seks døde i ung alder. I 1797 flyttet familien til et større hus i kystbyen Whitby som da var en viktig havn i nord-England for hvalfangst. Foreldrene var sabbatianere (kristne som holdt søndager «sabbaten» strengt hellig) og religion var viktig for William gjennom hele livet.

Ti år gammel gjemte William jr. seg på farens skip og til tross for at faren fant ham, fikk han bli med på et hvalfangsttokt i farvannene øst for Grønland. Fra 13 års alder ble han med på regulært vis, og han ble første styrmann på farens skip Resolution allerede som 16-åring. Fangstresultatet ble 24 hvaler, en narhval, to seler, to hvalrosser og to isbjørner. Dette året nådde Resolution lenger nord enn noen skip før – til 81 grader 30 minutter nordlig breddegrad. Rekorden ble slått av William Parry i 1827.

Senere samme året (1806) begynte Scoresby å studere ved Universitetet i Edinburgh mens han fortsatte å bli med på farens skip hver vår. I 20 år var han på Ishavet ved Grønland og Svalbard hvert år. Da William ble 21 år gammel i 1810, overlot faren kommandoen over Resolution til sønnen, noe som sier mye om sønnens egenskaper som sjømann og leder. Det var en fast bestanddel av hans lederskap å gjøre forholdene for mannskap så bra som mulig.

I 1807 gikk Scoresby frivillig i marinen i tre måneder i forbindelse med slaget om København. Han opplevde brutaliteten på marine skip som en stor kontrast til samholdet på hvalfangerskip.

Vitenskapelige studier

Ved Universitetet i Edinburgh studerte Scoresby et bredt utvalg av naturvitenskapelige emner. Hans tegninger og beskrivelser av snøkrystaller var et pionerarbeid som, sammen med beskrivelser av andre arktiske fenomener og praktiske råd om reiser i Arktis, gjorde ham i januar 1809 selvskreven til medlemskap i Wernerian Natural History Society, et naturvitenskapelig selskap som var en avlegger av Royal Society of Edinburgh.

Utforskning av Arktis

Alt som hadde å gjøre med Arktis interesserte Scoresby. Hans beskrivelser og vitenskapelige resonnementer omkring slike spørsmål som en åpen eller isfylt sjø omkring Nordpolen (han mente det siste var helt opplagt) av stor interesse for det britiske admiralitet. De var blitt opptatt av utforskningen av Arktis. Med hans detaljerte kjennskap til arktiske forhold kunne Scoresby ha blitt en vellykket ekspedisjonsleder i forbindelse med datidens aktuelle mål som Nordvestpassasjen og Nordpolen. Imidlertid hadde han giftet seg med Mary Eliza Lockwood (1787−1823) i 1811, og hun var mot at han bega seg ut på slike usikre eventyrer. I tillegg var slike ekspedisjoner uinteressante for en hvalfangerkaptein som måtte tjene penger på fangst, og det var uansett liten sjans for aksept fra admiralitetet for at han skulle lede en Royal Navy-ekspedisjon.

I 1817 besøkte Scoresby Jan Mayen og forbedret kartet over og beskrivelser av øya. I 1819 ble hans Narrative of an excursion upon the island of Jan Mayen publisert. Han var da nærmest uovertruffen som arktisekspert, og i 1820 kom hans beretning An account of the Arctic regions with a history and description of the northern whale fishery som fikk stor anerkjennelse. Den er klassisk både som beskrivelse av arktiske forhold og for dens detaljerte beskrivelse av hvalfangsten. Like før publikasjonen ble Scoresby innvalgt som medlem («Fellow») av Royal Society of Edinburgh.

I 1823 publiserte han beskrivelser fra Grønland hvor han hadde utført nye kartlegginger og undersøkelser. Blant annet oppkalte han Scoresbysund fjordsystem (byen Scoresbysund heter nå Ittoqqortoormiit) etter sin far. Sjøisens frysing og tining og dens forskjellige beskaffenheter gjorde han også rede for. Scoresby ble konsultert både av Sir John Franklins kone Lady Jane og av admiralitetet etter at Franklins ekspedisjon i 1845 hadde forsvunnet under leting etter Nordvestpassasjen. Tokt til Grønland i 1822 og 1823 ble Scoresbys siste hvalfangstekspedisjoner.

Prestegjerning og vitenskap

I 1823 døde Scoresbys kone Mary og han oppga hvalfangsten og begynte å studere latin og gresk etter å ha følt seg kalt til presteyrket av Gud. I tillegg ga han foredrag rundt om i England og i Paris, særlig om magnetisme. I 1824 ble han valgt inn i Royal Society i London. I 1825 ble han ordinert i York og fikk stilling som prest i landsbyen Bessingby i Yorkshire. I 1827 ble han første kapellan i «Floating Church» kirke for sjømen i Liverpool. Samme året ble han korresponderende medlem av Institut de France.

Vitenskapsselskapet British Association for the Advancement of Science ble etablert i 1831, og Scoresby ble et engasjert medlem. I 1832 ble han prest ved Bedford Chapel i Exeter og i 1839 i Bradford. Samme året ble han lei seg da den offisielle komiteen for skips kompasser ikke ville anerkjenne hans forbedrede versjon av en kompassnål.

Han fortsatte å holde foredrag om magnetisme og brukte honorarene i opprettelsen av nye kirkelige skoler for fattige barn. I løpet av hans syv år i Bedford fikk flere enn seks tusen barn en utdannelse ved hans skoler. I tillegg initierte Scoresby eller involverte seg i annet arbeid for å forbedre levekårene for de fattige i byen, blant annet i forbindelse med industribyens forferdelige forurensningsutfordringer.

Arbeidet i Bradford slet på helsen, og i 1844 fikk han et halvt års permisjon for å ta en tur til USA og Canada. Hele veien noterte han detaljer om alt han observerte, fra naturfenomener til folk. Tilbake i England samarbeidet han en del med James Prescott Joule på noen av Joules eksperimenter som involverte bruk av magnetisme. I 1847 dro han igjen til Canada og USA, og hans andre kone Elizabeth, som han hadde giftet seg med i 1828, døde mens han var der. I 1849 giftet han seg med Georgiana Ker, og de etablerte seg i Torquay i Sørvest-England.

Scoresbys viktige arbeid med magnetisme ledet ham til en reise til Australia med Georgiana i 1856 for å observere hva som skjer med den magnetiske variasjonen når en reiser fra nord til sør over ekvatoren, samt å teste prinsippene som vedgikk magnetisme og kompasser. Han fikk bekreftet sin teori om hvordan kompasset ble påvirket av skipets egen magnetisme, og at kompasser slik de var på den tid burde plasseres lengst vekk fra skrogets påvirkning, det vil si oppe i masten. I Melbourne ble han æret ved en æresgrad fra universitetet. Hans Journal of a Voyage to Australia ble utgitt i 1859, etter hans død.

Ettermæle

Scoresby døde seks måneder etter returen fra Australia og ble begravet i Torquay.

William Scoresby jr. er for mange i dag best kjent gjennom sine observasjoner og beskrivelser av arktiske forhold og av hvalfangsten. Hans senere liv var imidlertid fokusert omkring hans prestegjerning, sosiale samvittighet og arbeid for fattige og underpriviligerte, og ikke minst hans vitenskapelige arbeid med magnetisme, navigasjon og forbedring av skips kompasser. Flere geografiske steder er oppkalt etter ham både på Grønland, Svalbard, i Melbourne Australia, Antarktis, samt et krater på Månen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Scoresby, William jr. (1820): An account of the Arctic regions with a history and description of the northern whale fishery, 2 Bd, Constable London
  • Stamp, Tom og Cordelia (1993): William Scoresby Arctic Scientist, Caedmon of Whitby Press
  • Watson, Annette (2005): Scoresby, William, Encyclopedia of the Arctic, Routledge

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg