Faktaboks

Exeter
Uttale
ˈeksitə

Exeter er en by i Storbritannia, England, hovedstad i grevskapet Devon, 10 kilometer ovenfor munningen av elven Exe i Den engelske kanal. Byen har 113 507 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 47 kvadratkilometer.

Exeter er et av de beste eksemplene på den historiske engelske byen som har utviklet seg fra å være et romersk-britisk senter via katedralby til å bli et omfattende administrasjons- og handelssenter for en omfattende region. Mange av innbyggerne pendler til Exeter fra de omkringliggende byene for å arbeide. Den britiske værvarslingstjenesten The Met Office flyttet til Exeter i 2004 og er en av de største arbeidsgiverne i området. Selv om byen har en rekke turistattraksjoner er den ikke dominert av turisme. Næringslivet består ellers av produksjon av metallvarer, lærvarer, papir og landbruksmaskiner. University of Exeter ble grunnlagt i 1955, men dets forløpere er betydelig eldre; St Luke's College, Exeter School of Science, Exeter School of Art, og Camborne School of Mines ble henholdsvis etablert i 1838, 1855, 1863 og 1888.

Exeter er berømt for sin praktfulle katedral, som hovedsakelig ble bygget i løpet av en hundreårsperiode fra 1275. Den er et av de mest karakteristiske eksempler på den fase i engelsk gotisk arkitektur som kalles decorated style. Byen har mange andre gamle bygninger, blant annet Guildhall fra 1330 og Tucker's Hall fra 1471. Deler av bymuren fra romertiden er bevart. Exeter har flere museer, blant annet historiske samlinger med romerske funn, Royal Albert Memorial Museum med kunsthåndverk, Maritime Museum med stor båtsamling og Spacex med moderne kunst.

Historie

Exeter er en gammel by og har med sin strategiske beliggenhet ofte vært beleiret. Romerne opprettet et fort som fikk navnet Isca rundt år 55 evt., og dette fortet la grunnlaget for den øvrige begyggelsen. I 876 evt. ble byen angrepet og tatt av danske vikinger, men disse ble kastet ut av Alfred den store året etter. Wilhelm 1 Erobreren inntok byen et par år etter slaget ved Hastings.

Tyske bombeangrep under andre verdenskrig forårsaket store ødeleggelser i 1942. Mange av de historiske bygningene i sentrum av byen ble ødelagt mens andre ble skadet, derblant katedralen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg