Faktaboks

Bradford
Uttale
brˈædfəd

Bradford er en by i Storbritannia, England, i grevskapet Yorkshire, 14 kilometer vest for Leeds. Byen har 349 561 innbyggere i 2011, mens hele bydistriktet har 522 452 innbyggere og et areal på 366 kvadratkilometer.

Bradford er fra gammelt et senter for ullindustrien, allerede i 1311 nevnes mølleanlegg og på slutten av 1700-tallet fulgte produksjonen av kamgarn. I løpet av 1800-tallet strømmet utenlandske kjøpere til byen som ekspanderte sterkt og ble sentrum for ullindustrien i Yorkshire. Ullindustrien falt betydelig i løpet av den 1900-tallet mens tjenesteytende næringer og annen industri, såsom farmasøytisk industri og maskinfabrikker og fremstilling av elektriske og elektroniske produkter vokste. Bradford tiltrakk seg mange innvandrere og ble langt mer kosmopolitisk. Nær en fjerededel av befolkningen er muslimske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg