Braşov er en by i Romania, Transilvania, ved nordskråningen av Sør-Karpatene. Den ligger 570 meter over havet og har 290 200 innbyggere (2017). Den er en av landets største byer.

Braşov er et viktig industri-, handels- og kultursentrum og et jernbaneknutepunkt. Der er betydelig mekanisk industri, tekstil-, bygnings- og kjemisk industri. Byen har universitet, teknisk høyskole, musikkonservatorium, og symfoniorkester. Poiana Braşov nær byen er Romanias største vintersportssted.

Bybildet domineres av den tysk-lutherske gotiske katedralen Die schwarze Kirche (fra siste del av 1300-tallet). Det gamle rådhuset er fra 1420.

Braşov ble grunnlagt av Den tyske orden i 1211. Navnet Braşov er dokumentert fra 1251. Byen har siden middelalderen vært et sentrum for den tyske befolkningen (sakserne) i Romania, men har også lenge betydd mye for rumensk kultur. Den første bok som ble trykt på rumensk, utkom i Braşov i 1559. Fra 1500-tallet har det vært undervisning på rumensk. Frem til 1918 tilhørte Braşov Østerrike-Ungarn, fra 1918 Romania. Den tyske befolkningen er i dag redusert til noen få tusen etter en omfattende utvandring til Tyskland.

Industrialiseringen og befolkningsveksten etter andre verdenskrig har vært sterk (før krigen hadde Braşov bare cirka 60 000 innbyggere), men etter kommunismens fall i 1989 har industrien hatt store tilpasningsproblemer, og arbeidsløsheten har vært betydelig.

I årene 1950–1960 het byen Oraşul Stalin ('Stalinbyen'). I 1987 var det store arbeiderdemonstrasjoner mot det kommunistiske regimet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.