Dracula

Faktaboks

Dracula
eg. Vlad Ţepeş, Vlad Tepesj, Vlad 3.
uttale:
drˈacula
født:
1431
død:
1476
omtrentlig fødselsår

Dracula. Plakat brukt ved en nylansering av den første Hollywood-suksessen basert på Bram Stokers roman, Tod Brownings Dracula (1931), med ungarskfødte Bela Lugosi i sin mest berømte rolle.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dracula, valakisk adelsmann, fyrste av Valakia 1456–62 og 1476. Han kjempet mot tyrkerne, men måtte i 1460 anerkjenne deres herredømme og ble til slutt drept av dem; hans hode ble brakt til Istanbul. På grunn av sin grusomhet overfor fiender, som han lot spidde på pæler, oppstod myten om at Dracula var en vampyr. Den irske forfatteren Bram Stokers roman Dracula (1897) er den klassiske litterære beretningen om skikkelsen.

Særlig kjent er Dracula-figuren blitt gjennom film. Stokers roman lå til grunn for Murnaus film Nosferatu – Eine Symphonie des Grauens (1922), med den unikt ekspressive Max Schreck i hovedrollen, og for Werner Herzogs nyinnspilling i 1978 med Klaus Kinski. Bela Lugosi, som hadde spilt vampyren på scenen 1927, fikk et filmgjennombrudd i Tod Brownings Hollywood-versjon Dracula (1931). Fra 1958 og et par tiår fremover var det skuespilleren Christopher Lee og det britiske selskapet Hammer Films som holdt interessen ved like. Skikkelsen har også vært parodiert i flere filmer, blant annet av Roman Polanski i The Fearless Vampire Killers (Vampyrenes natt, 1967). Andy Warhol produserte sin personlige versjon i 1974 i Paul Morrisseys regi. Endelig bør nevnes Francis Coppolas påkostede versjon fra 1992 med Gary Oldman.

En borg i Romania som skal ha tilhørt Dracula, den såkalte Bran-festningen 30 km vest for byen Braşov, er blitt en turistattraksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Arnfinn Pettersen

Eh, er det ikke litt rart at en artikkel som av litteratur kun omtaler en roman av en irsk forfatter, står omtalt under rumensk litteratur?Og hadde det ikke vært et poeng å nevne hva den valakiske adelsmannen (eller prinsen, som han egentlig var) heter? Dracula er tross alt bare et kallenavn, som til alt overmål peker tilbake på hans far.

skrev Kjell-Olav Hovde

Hei Arnfinn. Denne er litt vrien å plassere. Som du skriver er det den irske forfatteren Bram Stokers som har gjort myten kjent. Men Bram Stokers Dracula bygger jo på den rumenske myten om Vlad Tepes (se faktaboks). Du har jo selv skrevet en del om Vampyerer. Kunne du tenke deg å legge inn endringsforslag på det litterære og filmatisk? Så kan vi ta en diskusjon på hvor artikkelen bør ligge. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

skrev Arnfinn Pettersen

Skal se på saken, men det kan ta litt tid. Noen korte kommentarer:1. Vlad Tepes er en historisk person og bør behandles som det. Han er ingen myte, eller noen annen folkloristisk sjanger. 2. Stoker tok tilnavnet Dracula fra Tepes og lite annet. Vi vet hva Stoker visste (vi kjenner kildene hans, han skrev svært nøyaktige notater) og det er ikke rare greiene. Romanen er en ganske typisk vampyrfortelling og har lite eller ingenting med den historiske skikkelsen å gjøre.

skrev Svanhild Naterstad

Hei. Arnfinn Pettersen har helt rett, og jeg ser ingen grunn til at det skal ligge en artikkel om Dracula under "Rumensk litteratur". Jeg har bare ikke fått gått gjennom alle artiklene etter at jeg tok over ansvaret for dette fagfeltet. Hilsen Svanhild

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg