Tyske orden, geistlig ridderorden, stiftet 1190 av tyske handelsmenn under en beleiring av Acre, med sykepleie som oppgave. Den ble raskt omorganisert til ridder- og presteorden (1198) som etter hvert fikk Øst-Europa som sitt virkefelt. Formålet var å bekjempe hedenskapet.

Ridderordenen ble ledet av en høymester med et råd på fem medlemmer. Ordenen spredte seg fort i Tyskland, og i 1226 fikk den det ennå hedenske Preussen som misjonsmark. Landet ble raskt erobret, og ordenen mottok det som rikslen av keiser Fredrik 2. På dette grunnlag vokste den sterkt ekspansive ordensstaten frem. I 1237 gikk Sverdridderordenen sammen med Den tyske orden, og virksomheten ble rettet mot de hedenske baltiske folk. På 1300-tallet omfattet ordensstaten hele Preussen, Livland, Kurland og Estland.

Ordenssenteret var fra 1309 Marienburg (Malbork), fra 1457 Königsberg (Kaliningrad). Rundt år 1400 begynte den ekspansive kraft å avta. Korsfarerstrømmen fra vest var skrumpet inn, den militære slagkraft minsket. Ordenen tapte flere slag mot det nye sterke Polen, som 1466 fikk Øst-Preussen. I 1525 gikk høymesteren Albrecht av Brandenburg over til protestantismen, og Preussen ble et arvelig hertugdømme under Polen.

Den tyske orden beholdt makten i Livland til 1562. Den siste høymesteren, Gotthard Kettler, overlot da ordensområdene til Polen. Danmark hadde fått Ösel 1559, Sverige Estland 1561. Med grunnlag i besittelsene i selve Tyskland fortsatte ordenen en nærmest nominell tilværelse til Napoleon oppløste den 1809. Ordenen er nå en presteorden med sete i Wien; den driver sjelesorg og yter sosialhjelp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. juni 2012 skrev Bjørn Antonsen

Ordenens hovedkvarter var vel Marienburg, ikke Magdeburg. Jfr snl-artikkel om Preussens historie.

22. juni 2012 skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for kommentar. Feilen i teksten er nå rettet opp.Beste hilsen

Marte Ericsson Ryste

Redaktør

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.