Sibiu

Artikkelstart

Sibiu er en by i Romania, Transilvania, 415 meter over havet, 200 kilometer nordvest for Bucureşti. Byen har 168 000 innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
sibˈiu
Også kjent som
ty. Hermannstadt

Sibiu er et handels-, kommunikasjons- og kultursentrum og har tekstil-, møbel- og næringsmiddelindustri, skotøy- og maskinindustri.

Byen har noen av Transilvanias fineste museer, blant annet Brukenthal-museet (kunstmuseum grunnlagt 1817) og friluftsmuseet Astra (landsbyhus og folkelig teknologi). Det er en tysk-luthersk katedral der og rester av forsvarsverker rundt den indre by fra 1300–1400-tallet. Den ortodokse katedralen fra 1906 ble bygd etter mønster av Hagia Sofia i Istanbul.

Opprinnelig lå det en romersk by, Cibinium, i dette området. På 1100-tallet ble Sibiu grunnlagt av tyskere. Fram til den annen verdenskrig utgjorde de den største befolkningsgruppen. Etter utvandring, først og fremst til Tyskland, fra 1970-årene og forsterket i 1990-årene etter kommunismens fall i 1989, er det få tyskere igjen. Men det er fortsatt et tysk-luthersk bispesete og tyske kulturinstitusjoner der.

I 2000 ble Klaus Johannis fra «Demokratisk forum for tyskerne i Romania» valgt til borgermester i direkte valg, selv om den tyske minoriteten da utgjorde mindre enn to prosent av befolkningen. Han ble gjenvalgt i 2004, 2008 og 2012, alle ganger med stemmetall rundt 80 prosent. Fra 2014 er han Romanias president. Av hensyn til uttalen på rumensk skriver han nå sitt etternavn Iohannis.

Sibiu var i 2007 europeisk kulturhovedstad og har i økende grad blitt et turistmål. Byen har fått mange nye arbeidsplasser gjennom utenlandske investeringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg