Geologisk kan Skottland deles i tre regioner:

De eldste bergarter i Skottland er de eldste i Europa og blant de eldste bergarter i verden. Grunnfjellet ble dannet for opptil 3000 millioner år siden. Bergartene består av gneis som finnes vest for Moine Thrust på fastlandet, i Ytre Hebridene og på øyene Coll og Tiree.

Senere i prekambrium og i kambriumtiden ble tykke lag av sand, kalk, slam og lava avsatt i det skotske høylandet (Dalradian-seriene). I ordoviciumtiden ble grunnmarine skifre avsatt langs kanten av Iapetushavet. Skifrene finnes i Midland Valley, bl.a. Ballantrae-komplekset nær Girvan. I silurtiden foregikk forkastningsaktivitet da Skottland fikk sine nåværende landformer. Forkastningene er Highland-forkastningen, Great Glen-forkastningen, Southern Uplands-forkastningen og Iapetus-suturen. Skottland ble hevet under kollisjonen mellom det baltiske skjold og Avalonia. Hoveddelen av fjellene består av gråvakke som er erosjonsmateriale fra fjellene. Vulkansk aktivitet foregikk på det meste av Skottland, og granitt finnes bl.a. i Cairngorms.

I devontiden var Skottland del av Old Red-kontinentet. Området ble hevet og erodert slik at sedimenter ble transportert ut i innsjøer som f.eks. Orcadiansjøen. Opptil 11 000 meter tykke sandsteinslag finnes i Moray Firth-bassenget, på Orkney Islands og langs sørlige grense til Highland Boundary Fault. Vulkanske bergarter finnes i Cheviot Hills, Ochil Hills, Sidlaw Hills, deler av Pentland Hills og Scurdie Ness på Angus-kysten.I karbontiden ble det dannet kull, karbonat og svartskifer. Vulkanske bergarter finnes i klippene Arthur's Seat og Salisbury Crags i Edinburgh og de nærliggende Bathgate Hills.Rød sandstein fra permtiden er funnet i sørvestlige del av Skottland på øya Arran og på Moray-kysten. Sanden ble vindavsatt i ørkenområder.

Sandstein fra triastiden finnes nær Dumfries, Elgin og Isle of Arran. Sanden ble avsatt av flomelver.I juratiden ble Skottland hevet mens bassengene sank inn. Sedimenter finnes på kysten av Sutherland nær Golspie og på Raasay og Eigg. Tykke sedimentlag i Nordsjøen gav grunnlag for dagens petroleumsvirksomhet.Tykke karbonatlag ble dannet i krittiden, som lokalt finnes på vestkysten som Loch Aline i Morvern.

I begynnelsen av tertiærtiden ble det dannet vulkanske øyer vest for Skottland, som Skye og Small Isles i Indre Hebridene, St. Kilda i Ytre Hebridene, Arran og Ailsa Craig i Firth of Clyde, og ved Ardnamurchan.

I kvartærtiden var Skottland dekket av is i lange perioder. Landskapet ble erodert og fikk U-daler. Etter siste istid for 12 000 år siden ble det dannet torv, innsjøer og strandlinjer.

Denne nordvestlige del av Skottland er et fjellandskap som vesentlig består av eldre bergarter fra kambrium og prekambrium, som ble hevet under den kaledonske fjellkjedefolding. Dette underlaget har vulkanske intrusjoner av yngre alder, som danner fjellmassiver som Cairngorms og Skye Cuillins.

Les mer...

Islands er et fjellandskap som består av bergarter fra kambrium og prekambrium, som ble hevet under den senere kaledonske fjellkjedefolding. Les mer...

Riftdal som består av paleozoiske bergarter.

Fjellområde som består av gråvakke fra silurtiden.

Les mer...

Se også: Europa – geologi

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.