Faktaboks

Lewis and Harris
Uttale
lˈu:is ən hˈæris
Etymologi
norrønt Ljóðhús

Lewis and Harris er en øy i Storbritannia, som ligger i Western Isles, den største av De ytre Hebridene i Skottland. Øya hadde 21 031 innbyggere i 2011 og et areal på 2225 kvadratkilometer. To tredjedeler av innbyggerne bor på den delen som heter Lewis. Høyeste punkt er toppen Clisham, 799 meter over havet.

Lewis and Harris er én geografisk enhet bare knyttet sammen ved et smalt eid, men omtales likevel ofte som om de skulle være to separate øyer. Den største og nordligste delen er Lewis, mens Harris ligger i sør. Naturen til de to er svært forskjellige. Der Lewis er dekket av store torvmyrer og mange små og fiskerike innsjøer er Harris preget av et kupert terreng med en mengde topper over 300 meters høyde. Elvene er rike på laks og ørret.

Den eneste byen på Lewis and Harris er Stornoway, som er handelssenter og administrasjonssenter og havn. Turisme og fremstilling av Harris-tweed er viktige næringer. Landbruket driver sau- og storfeavl, men ellers er det lite dyrkbar mark på øya. Utviklingen av oljenæringen har hatt liten betydning for Lewis and Harris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg