Arkeikum er et eon i geologisk tidsregning som omfatter tiden for 4000–2500 millioner år siden. Arkeikum er en del av det lengre tidsavsnittet prekambrium.

Faktaboks

Uttale
arkˈeikum
Etymologi
av gresk arkhaios ‘gammel’

De eldste bergarter i verden

Bergarter som er eldre enn 2500 millioner år er sjeldne. Arkeiske bergarter er bare funnet i Sør-Afrika, Australia, Grønland, Skottland og Norge.

Kalaharikratonet i Sør-Afrika inneholder noen av de eldste kjente bergarter og mikrofossiler i verden, mens fossiler fra Pilbarakratonet i Australia regnes som de aller eldste. Berggrunnen i Kalaharikratonet er oppbygd av gneiser og granitter som er 3000 millioner år gamle, mens de er nesten 3500 millioner år gamle i Pilbara.

Ved Godthåbsfjorden på vestkysten av Grønland har man funnet 3800 millioner år gammel jernmalm.

Arkeiske bergarter i Norge

I Norge er arkeikum representert ved grunnfjellsbergarter i Lofoten og Finnmark. Lokalt finnes også arkeiske bergarter i Vest-Troms grunnfjellsområde. Den eldste bergarten i Norge er Jarfjordgneis på 2600 millioner år.

Øst-Finnmarks grunnfjellsområde består av gneis som er opptil 2800 millioner år gammel. Tilsvarende bergarter i Finnmarksviddas grunnfjellsområde, Vest-Finnmark og i Lofoten er opptil 2500 millioner år gamle.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg