arkeikum

Arkeikum er et eon i geologisk tidsregning som omfatter tiden for 4000–2500 millioner år siden. Arkeikum er en del av det lengre tidsavsnittet prekambrium.

Faktaboks

Uttale
arkˈeikum
Etymologi
av gresk ‘gammel’

De eldste bergarter i verden

Bergarter som er eldre enn 2500 millioner år er sjeldne. Arkeiske bergarter er bare funnet i Sør-Afrika, Australia, Grønland, Skottland og Norge.

Kalaharikratonet i Sør-Afrika inneholder noen av de eldste kjente bergarter og mikrofossiler i verden, mens fossiler fra Pilbarakratonet i Australia regnes som de aller eldste. Berggrunnen i Kalaharikratonet er oppbygd av gneiser og granitter som er 3000 millioner år gamle, mens de er nesten 3500 millioner år gamle i Pilbara.

Ved Godthåbsfjorden på vestkysten av Grønland har man funnet 3800 millioner år gammel jernmalm.

Arkeiske bergarter i Norge

I Norge er arkeikum representert ved grunnfjellsbergarter i Lofoten og Finnmark. Lokalt finnes også arkeiske bergarter i Vest-Troms grunnfjellsområde. Den eldste bergarten i Norge er Jarfjordgneis på 2600 millioner år.

Øst-Finnmarks grunnfjellsområde består av gneis som er opptil 2800 millioner år gammel. Tilsvarende bergarter i Finnmarksviddas grunnfjellsområde, Vest-Finnmark og i Lofoten er opptil 2500 millioner år gamle.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg