Sabah

Sabah. Landsby, bygd på pæler.

av . Begrenset gjenbruk

Sabah, delstat i Malaysia, på Borneo, kyst til Sør-Kinahavet i nordvest, Sulusjøen i nordøst og Sulawesisjøen i sørøst. Grenser til Indonesia (Kalimantan) i sør og Sarawak i sørvest. De filippinske øyene Palawan og Suluarkipelet ligger rett utenfor østkysten; 73 619 km2 med 2 449 400 innb. (2000). Hovedstad: Kota Kinabalu.

Natur

Landskapet domineres av høye fjell. I Crocker Range ligger Borneos høyeste fjell Gunung Kinabalu, 4101 moh. Det meste av vestkysten er sandig mens østkysten hovedsakelig er mangrovekyst. Klimaet er fuktig tropisk monsunklima med temperaturer rundt 26 °C gjennom hele året.

Befolkning

Befolkningssammensetningen er komplisert og noe usikker. Grunnet høy naturlig vekstrate, høyt inntak av indonesiske gjestearbeidere og ulovlig immigrasjon fra Filippinene og Indonesia, har folketallet økt svært raskt. Største etniske grupper ved folketellingen 2000 var kadazan dusun-folket (18 %), bajau (17 %) og malay (15 %). Andre grupper inkluderer kinesere, murut, kalabit og kedayan. Kadazan dusun-folket lever hovedsakelig på vestkysten mens murutene lever i det indre av landet. Kyststrekningen fra Kota Kinabalu til Brunei er det tettest befolkede området. Blant befolkningen inngår ca. 600 000 utenlandske gjestearbeidere (fra Filippinene og Indonesia) hvorav 100 000–150 000 var ulovlige arbeidstakere (2000). 35 % bor i byer (1995) og de største er hovedstaden Kota Kinabalu (435 000, 2005) og Sandakan (125 800, 1996).

Næringslivet

Er i malayisk sammenheng lite utviklet. Økonomien er i hovedsak basert på produksjon av noen få landbruksvarer: gummi, tømmer, palmeolje og kakao. Skogene er imidlertid langt på vei nedhugget. Utenfor kysten utvinnes både råolje og naturgass. Kontinentalsokkelen er definert som føderalt territorium, og kun begrensede skatteinntekter går til delstatsregjeringen. Kobber brytes. Nesten alle maskiner, deler og andre industrivarer importeres fra Malayahalvøya. Turismen (økoturisme) er viktig inntektskilde. Veiene er dårlig utbygd, og kommunikasjonen er derfor i stor grad basert på fly.

Historikk

Det moderne Sabah er et resultat av ekspedisjonene til flere vestlige eventyrere i området på slutten av 1800-tallet. Området ble avstått til en engelsk forretningsmann 1881, og det ble etter hvert et britisk protektorat under navnet British North Borneo. Etter at japanerne okkuperte området 1941–45, ble Sabah britisk kronkoloni 1946. I 1963 gikk Sabah sammen med Sarawak (og Singapore frem til 1965) inn i union med daværende Malayaføderasjonen (Malayahalvøya) og dannet Malaysia. Sabah var opprinnelig å betrakte som én av tre regioner i den nye føderasjonen, men dets konstitusjonelle stilling er senere blitt redusert til et tilnærmet ordinært delstatsnivå. Fra å være rangert blant de rikeste av delstatene, har Sabah i dag det laveste BNP per innbygger og den høyeste fattigdomsraten av alle Malaysias delstater. Øya Labuan ble avstått til den føderale regjering 1984.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg