Kota Kinabalu

Utsikt over sentrum av Kota Kinabalu, en malaysisk by på Borneo med drøyt 450 000 innbyggere.

Artikkelstart

Kota Kinabalu er en by i Malaysia, hovedstad i delstaten Sabah, på nordkysten av øya Borneo. Byen har 452 058 innbyggere, med forsteder 628 725 innbyggere (2010). Utenfor byen er Tunku Abdul Rahman maritime nasjonalpark, som omfatter fem øyer og tilhørende maritime område med et samlet areal på 49 kvadratkilometer. Denne parken er oppkalt etter Malaysias første statsminister. 55 kilometer øst for byen er Kinabalu nasjonalpark.

Faktaboks

Uttale
kˈota kinabˈalu
Også kjent som
tidligere Jesselton

Historisk bakgrunn

I 1898 etablerte British North Borneo Company (BNBC) seg i fiskerlandsbyen Api-Api, som i dag er Kota Kinabalu. Stedet fikk navnet Jesselton etter direktøren for BNBC, Sir Charles Jessel. I 1942 ble Jesselton erobret av Japan. Etter andre verdenskrig ble Jesselton administrert av BNBC fram til 1946, da British North Borneo ble en kronkoloni og hovedstaden flyttet fra Sandakan til Jesselton. I 1963 ble British North Borneo en del av Malaysia og fikk navnet Sabah. Stedets navn ble i 1968 endret til Kota Kinabalu etter fjellet Kinabalu. Kota Kinabalu fikk bystatus i 2000.

Økonomi og næringsliv

Kota Kinabalu er et industri-, handels- og administrasjonssenter. I bukta Sepangar nord for Kota Kinabalu er det en containerhavn, en marinebase og en oljeterminal. Havnen i selve byen er bare for gods som ikke sendes i containere. Det er fergeforbindelse mellom denne havnen og Tunku Abdul Rahman nasjonalpark, øygruppen Labuan og Brunei. Turisme er viktig for byens økonomi. Flere rederiet har cruiseskip som anløper havnen. Åtte kilometer sørøst for byen er Kota Kinabalu internasjonale flyplass, som åpnet i 2008. Dette er landets travleste flyplass etter Kuala Lumpur internasjonale flyplass. Det er motorvei mellom Kota Kinabalu og Kuching i Sarawak. Mellom Kota Kinabalu og byen Tenom, 95 kilometer sør for delstatshovedstaden går det en 134 kilometer lang jernbane. Dette er den eneste jernbanelinje i Øst-Malaysia.

Kultur

Delstatsmuséet i Kota Kinabalu gir et innblikk i urbefolkningens kultur. I byen er det et museum for islamsk kultur og et akvarium. Sabah-moskéen i Kota Kinabalu ble åpnet i 1975, mens bymoskén ble åpnet i 2000. Universitetet for delstaten Sabah, som er lokalisert ti kilometer nord for byen, er fra 1994.

Norge i Kota Kinabalu

Det er et honorært norsk konsulat i Kota Kinabalu.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg