bajau

Artikkelstart

Bajau er navn på ulike, opprinnelig sjøfarende folkegrupper i Indonesia som snakker et av de rundt 10 sama–bajau-språkene, alle austronesiske.

Faktaboks

Også kjent som
bajo
luwa'an
sama
turijene

Det antas at bajauene, som nå er sunnimuslimer, begynte å spre seg fra Sulu-arkipelet vest for Mindanao for rundt 1500 år siden. Deres tradisjonelle områder er farvannene fra det sørlige Filippinene til det nordøstlige Borneo, omkring Sulawesi og over det meste av Molukkene. De fleste har de seneste årtiene blitt bofaste, dels etter press fra myndighetene. Anslag over folketallet varierer fra 10 000 til 300 000; det første viser trolig til bajauer som fremdeles bor i båter hele året.

Hovednæringen er fiske og maritim sanking. Utbredelsen av de ulike gruppene settes i forbindelse med storstilt fangst av sjøpølse (trepang) og agar-agar, en spiselig alge. På 1700- og 1800-tallet var bajauene tilknyttet ulike sultanater, og de var fryktet som pirater og slavehandlere. Tradisjonell «bosetting» bestod av felles ankringsplasser for en håndfull båter, eventuelt av større pælelandsbyer på grunt vann. Til tross for markerte forskjeller mellom gruppene med hensyn til bosetting, språk og økonomi, er det lite variasjon i bajauenes sosiale organisasjon, som er basert på slektskap regnet på mors- og farssiden og ekteskap mellom slektninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg