Faktaboks

Uttale
labuˈan

Labuan er et føderalt territorium i Malaysia, beliggende utenfor nordkysten av øya Borneo og utenfor delstaten Sabah. Dette territoriet omfatter øya Labuan og seks mindre øyer. Territoriets samlede areal er 92 kvadratkilometer med 101 000 innbyggere (2021). Hovedstad er Bandar Labuan (tidligere Victoria).

Labuan er et internasjonalt finanssenter med skattefrihet. Det er et senter for petroleumsindustrienkontinentalsokkelen utenfor Sabah. Turisme er en annen viktig næringsgren. Fra havnen er det fergeforbindelse til Brunei og Bali, samt Miri og Kota Kinabalu i delstaten Sabah. På øya Labuan er det en flyplass.

Historikk

Labuan ble avstått til Storbritannia av sultanen av Brunei i 1846 og ble da en del av den britiske kolonien Nord-Borneo. Fra 1946 ble Labuan en del av den malaysiske delstaten Sabah, men ble avstått til den føderale regjering av Sabahs regjering i 1984.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg