Ragnvald Kale den hellige

Faktaboks

Ragnvald Kale den hellige
Ragnvald Kolsson Norrønt: Rǫgnvaldr kali Kolsson hinn helgi
Født
1100
Død
1158
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ragnvald Kale den hellige var jarlOrknøyene, og ble etter sin død erklært for helgen.

Ragnvald var sønn av Kol Kaleson, lendmann fra Agder, og den orknøyske jarledatteren Gunnhild Erlendsdatter. I 1129 ble Ragnvald utnevnt av Sigurd Jorsalfare til jarl på Orknøyene og Hjaltland (Shetland). Ragnvald bygde St. Magnuskatedralen i Kirkwall til minne om sin onkel, Magnus den hellige. Fra 1138 delte han jarleverdigheten med Harald Maddadsson. Harald var da bare fem år gammel, og Ragnvald ble hans formynder. I 1150–1151 besøkte Ragnvald og Harald sammen Norge. De ble ifølge Orkneyingasaga tatt godt imot av kong Inge Krokrygg i Bergen.

I 1152–1155 dro Ragnvald sammen med flere norske lendmenn, blant annet Erling Skakke, på korstog til Palestina. Etter at han kom tilbake til Orknøyene, ble han drept under strid. Han var en avholdt landsstyrer, ble regnet for hellig og skrinlagt i St. Magnuskatedralen. Angivelig ble han kanonisert av pave Celestin 3 i 1192.

Ragnvald var en god skald. Sammen med islendingen Hall Torarinsson diktet han Háttalykill («Nøkkel til versemålene»), hvorav en stor del er bevart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg