Faktaboks

Durham
Uttale
dˈʌrəm
Wear
Elven Wear ved katedralen i Durham, England.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Durham. Katedralen i Durham står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Durham er en by i Storbritannia, England, ved elven Wear, 15 kilometer fra Nordsjøen. Byen er hovedstad og administrasjons-, kultur- og utdanningssenter i grevskapet Durham, og har 47 785 innbyggere (2011).

Utviklingen av det moderne Durham blir i noen grad hindret av nærheten til urbane områder som Tyne and Wear og Redcar and Cleveland, men Durham har imidlertid aldri vært en industriby, og den industrielle revolusjon gikk nesten ubemerket forbi. Den er først og fremst et administrativt, kulturelt og religiøst senter for regionen.

Det gamle bysentrum ligger på en smal landtange i en sving ved elven Wear. Katedralen, som ble påbegynt i 1093, er Englands betydeligste romanske kirkebygg. Korets ribbehvelv er blant de tidligste slike i Europa idet koret stod ferdig i 1099. Det for sin tid meget høye skipet var ferdig i 1133; omtrent samtidige er vesttårnene. Det opprinnelig spirkronede sentraltårnet stod ferdig to hundreår senere. Katedralen er et av de vakreste eksempler på normannisk arkitektur. Helgenene St. Cuthbert og Beda er begravd her.

Durham Castle ble bygd av Vilhelm 1 Erobreren i 1072 og huser en del av universitetet. Calouste Sarkis Gulbenkians museum for orientalsk kunst og arkeologi åpnet i 1960. Orientalmuseet er tilknyttet universitetet. Universitetet ble grunnlagt i 1832. Både slottet og katedralen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1986.

Rowan Atkinson og Tony Blair er begge født i Durham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg