Inge 1. Haraldsson

Faktaboks

Inge 1. Haraldsson
Inge I Haraldsson, Inge Krokrygg
Født
1135
Død
4. februar 1161

Moren Ingerid og lendmannen Gregorius Dagsson hadde stor innflytelse på Inge Haraldsson. Tegning av Erik Werenskiold.

Artikkelstart

Inge 1 Haraldsson, kalt Krokrygg på grunn av en ryggskade han skal ha fått som treåring i slaget ved Minne, var norsk konge fra 1136 til 1161.

Inge var sønn av Harald Gille og Ingerid Ragnvaldsdatter. Etter farens død i 1136 ble Inge konge sammen med sin halvbror Sigurd Munn. Fra 1142 delte de riket med en tredje bror, Øystein, som var født i Skottland. Mens brødrene var små, førte hirdmennene et formynderstyre og slo tilbake angrep fra Sigurd Slembe og Magnus Blinde (ved slaget ved Holmengrå i 1139).

I brødrenes felles regjeringstid ble den norske kirken i 1152/53 løsrevet fra erkesetet i Lund og organisert som egen kirkeprovins med en erkebiskop i Nidaros. Rundt Inge utviklet det seg etter hvert en krets av landets fremste lendmenn, mest fra Vestlandet og Viken (særlig Erling Skakke og Gregorius Dagsson), som ser ut til å ha forsøkt å gjøre Inge til enekonge, og som dermed kom i konflikt med Sigurd og Øystein. Sigurd falt i 1155 og Øystein i 1157. Inge ble drept i et slag mot Sigurds sønn, Håkon Herdebrei, på isen utenfor Oslo.

Denne fasen i borgerkrigstiden i Norge preges av strid mellom tallrike småflokker, muligens sprengt ut av et bondesamfunn som ikke kunne brødfø alle. Stormenn som lå i strid, hadde lett for å samle hærflokker. Men i lendmannssamlingen omkring kong Inge lå kimen til mer varige «partidannelser». Det er en forbindelse fra den aristokratiske og kirkevennlige kretsen rundt Inge via Magnus Erlingssons kongedømme til baglerpartiet, som under biskop Nikolaus Arnesson reiste seg mot kong Sverre sist på 1100-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg