Norner
Nornene sitter ved Urds brønn under Yggdrasil. Malt av den østerrikske kunstneren Alois Delug i 1895.
Av .

Norner er kvinneskikkelser i den norrøn mytologien, som både har kunnskap om og former menneskenes og æsenes, gudenes, skjebner. Nornen er til stede når et barn fødes, og bestemmer barnas skjebne.

Faktaboks

Snorre skriver i Gylvaginning at gode norner gir barna gode skjebner, onde norner gir vanskelige skjebner. Kildene gir ulike malende beskrivelser av hvordan nornene former skjebnen. De rister runer i trestykker slik det beskrives i eddadiktet voluspå, eller de spinner og kutter tråden slik det beskrives i Helgekvadene i den Eldre Edda. I dette kvadet fortelles det at da Helge Hundingsbane blir født, kommer nornene og spinner guttens skjebne med garn.

Nornene holder til i en hall under asken Yggdrasil som vokser i sentrum av verden. Her ligger også Urds brønn, som er oppkalt etter Urd, den eldste av nornene. Nornene steller treet og gir det næring ved å øse vann fra brønnen over røttene. Det er ved Urds brønn under Yggdrasil at æsene samles for å holde ting.

Urd, Verdande og Skuld

I Gylvaginning skriver Snorre at det finnes flere norner som stammer fra tre ulike slekter; en slekt stammer fra alvene, en fra æsene og en fra dvergene. Han trekker spesielt fram de tre nornene som også nevnes i Voluspå: Urd, Verdande og Skuld. Urd er den eldste av de tre. Navnet stammer fra det norrøne ordet urðr som betyr skjebne. Verdande er den mellomste av de tre, og navnet kommer av verða som betyr å bli. Skuld er den yngste av nornene og navnet kommer av skulu, verbet å skulle, som viser til det som skal skje. Snorre nevner også Skuld som en av valkyrjene som henter de utvalgte krigerne fra slagmarken, noe som peker på en nær forbindelse mellom norner og valkyrjer. Til sammen representerer Urd, Verdande og Skuld både fortid, nåtid og framtid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Anders Andrén (2014) Tracing old norse cosmology: The world tree, middle earth & the sun in archaeological perspectives. Nordic Academic Press. Lund
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave ved Anne Holtsmark 1981.
  • Näsström, Britt Marie (2009). Nordiska gudinnor: nytolkningar av den förkristna mytologien. Bonnier, Stocholm.
  • Price, Neil (2019). The Viking Way. Magic and mind in the late iron age Scandinavia. Oxbow Books, Oxford.
  • Snorri, Sturluson. Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. (2003). Gudrun, Island.
  • Steinsland, Gro (2005). Norrøn religion: Myter, riter, samfunn. Pax, Oslo.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg