Vidar tar på seg skoen
Vidar tar på seg skoen som han skal sette i gapet til Fenrisulven.
Illustrasjon i "Illustreret Danmarkshistorie for Folket" gitt ut i 1854.
Av .

Vidar er en av æsene i norrøn mytologi. Han er nest etter Tor den sterkeste av alle æsene. Vidar er kalt den tause gud, fordi han snakker lite. Han er sønn av Odin og jotunkvinnen Grid, og bor i Vide som beskrives som et sted hvor det vokser kratt og gress.

Faktaboks

Etymologi
norrønt Víðarr

Vidar hevner Odin

Vidar har en sko laget av de lærbitene som folk skjærer bort når de lager sko. Det er svært viktig at disse bitene kastes slik at skoen blir stor og tykk fordi det trengs når Ragnarok kommer. Da sluker Fenrisulven Odin, og Vidar hevner sin far ved å sette foten med skoen på i Fenrisulvens munn, flenge opp ulvekjeften og drepe Fenrisulven. Vidar er blant de æsene som overlever Ragnarok.

Det er ikke så mye vi får vite om Vidar i Snorres Edda, men ut i fra det vi finner i Gylvaginning kapittel 28 og 50 og Grimnesmål 17 er det likevel tydelig at han har en sentral plass blant æsene og er spesielt viktig når Ragnarok kommer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg