Produksjon av rapsolje har fått stor betydning i senere år. Rapsåker nær Georgian Bay, Lake Huron.

zorani/iStockphoto. Begrenset gjenbruk

Fra provinshovedstaden Toronto, landets største by med over 5 mill. innbyggere.

arsenik/iStockphoto. Begrenset gjenbruk

Ontario, grenser til Québec i øst, Manitoba i vest, USA i sør og kyst til Hudson Bay og James Bay i nord; 1 076 395 km2 (hvor 917 741 km2 er landareal og resten ferskvann) med 12 160 300 innb. (2006), Canadas folkerikeste provins med 38,5 % av landets befolkning, og den nest største i areal. Det meste av grensen mot USA i sør dannes av St. Lawrenceelven og Great Lakes med sjøene Ontario, Erie, Huron og Superior. Hovedstad: Toronto.

Sletteland som stiger jevnt fra Hudson Bay til 300–600 moh. på vannskillet mot Great Lakes. Høyest når Ishpatina Rigde, 693 moh. Størstedelen av landet er dekket av barskog og rikt på sjøer. Ferskvannsområdene utgjør 158 654 km2; største innsjøer er Lake Nipigon (4848 km2) og Lake of the Woods (3150 km2, Ontarios andel). Mot Hudson Bay går skogen over i tundra. Sørlige del av Ontario har et fuktig innlandsklima med stor temperaturforskjell mellom sommer og vinter. Ontariohalvøya har fordel av de store sjøenes modererende virkning og har en årlig gjennomsnittlig frostfri periode på 170 dager. Det nordlige Ontario har kaldt innlandsklima. Temperaturene, nedbørmengden og vekstsesongen avtar etter som man beveger seg nordover.

Ontario ble først besøkt av Samuel de Champlain 1615, senere av jesuittmisjonærer, og for alvor kolonisert av lojalister sørfra etter den amerikanske revolusjon. Ble 1791–1841 kalt Upper Canada. Deretter slått sammen med Lower Canada (Quebec), skilt ut i 1867.

Navnet er irokesisk, 'klipper som rager høyt nær vannet', antagelig en referanse til Niagara Falls.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.