cree (folkegruppe)

En gruppe Cree-ungdommer gikk 1600 kilometer fra hjemmet i Whapmagoostui, Que for å rette regjeringen i Ottawas oppmerksomhet mot urfolkspørsmål i 2013.

Av .

Artikkelstart

Cree er et algonkin-talende nordamerikansk urfolk som opprinnelig holdt til i et område som strakte seg fra det vestlige Québec til det vestlige Manitoba, Canada.

Faktaboks

Uttale
kri:
Etymologi
Navnet cree er en sammentrekning av kristinaux, fransk forvanskning av kenistenoag; et annet navn er nehethawa.

Europeerne presset dem etter hvert vestover, og i dag bor de spredt i mindre lokalgrupper fra Québec til Alberta. Noen slo seg ned på det nordlige slettelandet og ble bisonjegere. Cirka 1800 av deres etterkommere bor nå i Montana, USA. De fleste cree var og er imidlertid skogfolk, og før de ble trukket inn i pelsdyrfangsten og handelen med Hudson Bay Company, levde de av jakt på caribou, elg, bjørn og bever.

Cree har i årenes løp dels fortrengt, dels absorbert en del andre folkegrupper. I alt er det 60 000–70 000 som helt eller delvis regner seg som cree. Noe nøyaktig tall er det vanskelig å oppgi, ettersom over halvparten bor utenfor reservatene. Arbeidsløsheten er stor, men en del er sysselsatt i blant annet kvegdrift, skogsdrift, korndyrking og turisme. Mange cree i Québec har engasjert seg i kampen mot fransk-kanadiernes planer om å rive provinsen løs fra Canada, idet de hevder at de selv har minst like mye krav på selvstendighet. Til grunn for konflikten ligger blant annet uløste tvister om retten til store landområder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg