Hamilton er en by i Canada, i provinsen Ontario, ved vestenden av Lake Ontario, mellom Niagara Falls og Toronto. Byen har 536 917 innbyggere (2016), med forsteder 721 053 innbyggere (2016).

Hamilton er en havneby. Byen er en del av storbyregionen Golden Horseshoe som omkranser vestenden av Lake Ontario, som også Toronto inngår i. Hamilton er en av de viktigste industribyene i Canada. Den er sentrum for landets tungindustri, med store stålverker, bilfabrikker, mekaniske verksteder, tekstilindustri, kjemisk og elektroteknisk industri. Industrien har forårsaket betydelig forurensning. 

Hamilton er sete for McMaster University som ble grunnlagt 1887 i Toronto og flyttet til Hamilton i 1930. Det er også en teknisk skole i byen, som er anglikansk og katolsk bispesete. Det er en stor botanisk hage, McMaster Museum of Art og et krigsfly-museum.

Byen er navngitt etter den kanadiske handelsmann og politiker George Hamilton (1788-1836) som grunnla den i 1813. Jern- og stålindustrien ble etablert i 1893. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.