Hamilton (by i Canada)

Artikkelstart

Hamilton er en by i Canada, i provinsen Ontario, ved vestenden av Ontariosjøen, mellom Niagarafallene og Toronto. Byen har 536 917 innbyggere (2016), med forsteder 721 053 innbyggere (2016).

Faktaboks

Uttale
hˈæmiltn

Hamilton er en havneby. Byen er en del av storbyregionen Golden Horseshoe, som omkranser vestenden av Ontariosjøen og som også Toronto inngår i. Hamilton er en av de viktigste industribyene i Canada. Den er sentrum for landets tungindustri, med store stålverker, bilfabrikker, mekaniske verksteder, tekstilindustri, kjemisk industri og elektroteknisk industri. Industrien har forårsaket betydelig forurensning.

Hamilton er sete for McMaster University, som ble grunnlagt i 1887 i Toronto og flyttet til Hamilton i 1930. Det er også en teknisk skole i byen, som er anglikansk og katolsk bispesete. Her ligger også en stor botanisk hage, McMaster Museum of Art og et krigsflymuseum.

Byen er navngittetter den kanadiske handelsmannen og politikeren George Hamilton (1788–1836), som grunnla den i 1813. Jernindustrien og stålindustrien ble etablert i 1893.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg