Mahmoud Darwish

Faktaboks

Mahmoud Darwish

Maḥmūd Darwīsh, Mahmood Darweesh; arabisk محمود درويش

Uttale
mahmˈud darwˈish, [maħˈmuːd darˈwiːʃ]
Født
13. mars 1941, El-Birwa ved Akka, Israel (den gang Al-Birwa, Palestina, britisk mandatområde)
Død
9. august 2008, Houston, Texas, USA
Mahmoud Darwish
Mahmoud Darwish
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Mahmoud Darwish var en palestinsk lyriker, født i landsbyen Birwa i Palestina.

Familien flyktet fra sionistene til Libanon i 1948, men familien klarte å smugle ham over grensa tilbake til det som hadde blitt Israel, og bosatte seg i Galilea. Som barn levde han derfor en periode som statsløs i Israel, men han fikk etter hvert statsborgerskap. Oppveksten i Israel gjorde at Darwish behersket både hebraisk og arabisk.

Han arbeidet som journalist i Haifa, og ble medlem av det israelske kommunistpartiet. På grunn av stadige problemer med myndighetene dro han i eksil fra 1971. Han flyttet først til Egypt hvor han jobbet i avisen al-Ahram.

Politiske virke

I 1973 meldte Darwish seg inn i PLO. Dette medførte at han ikke fikk lov til å returnere til Israel. Fra Kairo dro han til Beirut de han virket i flere år som leder for PLOs forskningssenter. Etter Israels invasjon i 1982 dro Darwish til Kypros, Tunisia og Jordan, før han endte i Paris, hvor han blant annet ble redaktør for tidsskriftet al-Karmil. Han levde et omflakkende liv mellom Paris, Amman og Ramallah på den palestinske Vestbredden. Fra 1987 til 1993 var han med i ledelsen for PLO, med ansvar for kultur og presse.

Etter Oslo-avtalen ble undertegnet, returnerte Darwish til Palestina etter et liv i eksil. Han ble tilbudt stillingen som kulturminister i de palestinske selvstyremyndighetene, men takket nei. Han meldte seg også ut av PLO i protest mot avtalen. Sammen med Edward Said var han en av de fremste kritikerne av Oslo-avtalen blant den palestinske sekulære intelligentsia.

Darwish døde 9. august 2008. Hans popularitet ble godt illustrert da 40.000 mennesker fulgte kisten hans til graven i Ramallah.

Poetiske virke

Darwish utgav sin første diktsamling, Asafir bila ajniha (Fugler uten vinger), i 1960, fikk sitt gjennombrudd med Awraq Al-Zaytun (Olivenblader) i 1964 og etablerte seg etter hvert som den fremste palestinske dikteren, som vakte enorm begeistring blant arabiske tilhørere. Han nøt også stor internasjonal anseelse, er oversatt til et titalls språk og har vunnet mange litterære priser. Dessuten ble han ved flere anledninger nominert til Nobelprisen i litteratur, men vant den aldri.

Darwish sin diktning er sentrert omkring den palestinske tragedien: tapet av det elskede hjemlandet, lengselen og undertrykkelsen. Han besitter et rikt inventar av metaforer og henter sine referanser blant annet fra de hellige skriftene til de tre monoteistiske religionene, fra vestlig litteratur, fra aktuelle politiske hendelser og fra Midtøstens historie. Mens noen av diktene til Darwish er direkte politisk polemikk, er andre langt mer mystiske og metaforiske i både form og innhold.

Darwish utgav over 30 diktsamlinger og flere prosaverk.

Oversettelse

  • Utvalgte dikt i engelsk oversettelse: The Music of Human Flesh – Poems of the Palestinian Struggle (1980) og Victims of a Map (1984).
  • På norsk foreligger diktsamlingene Hvorfor lot du hesten bli igjen alene (originaltittel Li-madha tarakta al-hisan wahidan, 1995; norsk oversettelse 2002) og Det er en sang / Det er en sang (originaltittel Hy aqnyah, hy aqnyah, 1985; norsk oversettelse 2009).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg