Al-Ahram

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Al-Ahram er en egyptisk dagsavis som utgis av et avishus med samme navn. Al-Ahram har i mer enn hundre år hatt posisjonen som den mest innflytelsesrike avisen i den arabiske verden, men et nedslagsfelt både i Egypt og Midtøsten forøvrig.

Faktaboks

Uttale
axrˈa:m
Etymologi
arabisk ‘pyramidene’

Grunnleggelse

Al-Ahram, som betyr 'pyramidene' på arabisk, ble startet av to libanesiske brødre i Alexandria i 1875, og i 1899 ble virksomheten flyttet til Kairo, hvor avisen siden har utkommet. Den ble først distribuert i Egypt og Levanten, senere i hele regionen, så vel som i Europa. I nyere tid har utgaver av avisen blitt trykket i flere arabiske land, og en egen utgave i London.

Utvikling

Al-Ahram ble tidlig en uavhengig publikasjon med høy troverdighet, blant annet på grunn av sin brede nyhetsdekning, høye kvalitet og opplevde objektivitet, også under britisk styre, med sensur. Etter revolusjonen i Egypt i 1952 ble avisen i realiteten et talerør for den egyptisk regjeringen. Dette ble forsterket etter at president Gamal Abdel Nasser innsatte sin forbundsfelle Mohamed Heikal som redaktør i 1957, og enda mer ved at pressen, inklusive Al-Ahram, ble nasjonalisert i 1960. Heikal videreutviklet avisen, men ble avsatt av Nassers etterfølger, Anwar al-Sadat, i 1974.

Etter innføring av ny presselov i 1980 ble båndene til regjeringen noe løsere, men avisen sto fortsatt regjeringen nært. Dette er fortsatt tilfellet etter opprøret i Egypt i 2011–2012 og regimeendringene som siden har funnet sted. Aksjemajoriteten i avishuset tilhører den egyptiske regjeringen, som også utpeker redaktøren.

Etter å ha startet som ukeavis, er Al-Ahram utgitt som dagsavis siden 1876. I nyere tid er det gitt ut flere utgaver, blant annet en panarabisk versjon, Al-Ahram Al-Arabiya, og ukeutgaver på engelsk og fransk, samt en nettbasert versjon fra 1998. Opplaget nådde en topp tidlig på 2000-tallet over én million eksemplarer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg