Ramallah

Artikkelstart

Ramallah er en palestinsk by på Vestbredden. Ramallah fungerer i praksis som hovedstad for de palestinske selvstyremyndighetene. Byen ligger 15 km nord for Jerusalem, på en høyde ca. 850 moh. Dagens Ramallah er et resultat av at landsbyene Ramallah og al-Bireh har vokst sammen. Byen omtales derfor tidvis som Ramallah og al-Bireh. Totalt har byen 90 000 innbyggere (2019).

Faktaboks

Etymologi
arabisk ‘Guds, det vil si Allahs høyde’

Siden Oslo-avtalen har Ramallah vært hovedkvarter for de palestinske selvstyremyndighetene. Byen huser blant annet det palestinske parlamentet, flere palestinske minesterier og Mukataa-en hvor President Mahmoud Abbas holder sitt presidentsete. I denne bygningen ble det åpnet et Arafat-museum i november 2016.

Økonomisk huser Ramallah en del industri, hovedsakelig innenfor produksjon av matvarer og kjemiske produkter. Fordi byen fungerer som de facto hovedstad er handel, offentlig service og administrasjon sentrale bærebjelker i byens økonomi. Arbeidsledigheten i byen er likevel svært høy. Den ligger på 19,7 prosent totalt, men 27.5 prosent for kvinner.

Palestinernes mest kjente universitet, Bir Zeit, ligger 10 km utenfor Ramallah. Den palestinske lederen Yasir Arafat er gravlagt i Ramallah, og et Arafat-mausoleum åpnet her i 2007. I 2014 ble det også åpnet et museum for den avdøde palestinske nasjonalpoeten Mahmoud Darwish.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg