Muflon i Tsjekkia av . Begrenset gjenbruk

muflon

Muflon, Europas eneste nålevende ville saueart, regnes som en sårbar art. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Muflon

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Muflon er en partået klovdyrart i oksefamilien.

Faktaboks

uttale:
muflˈon
etymologi:
av fransk/korsikansk
også kjent som:
Ovis musimon

Dette er Europas eneste nålevende ville saueart, og samtidig den minste av de ville saueartene i verden. Den har store, spiralvridde horn. Pelsen er mørkt rødbrun, med lys sadel og hvitt halespeil. Halen er kort, bred og mørk. Kroppslengden hos bukker er 110–130 centimeter, høyden er 65–70 centimeter og vekten er 25–55 kilo. Hunnene er mindre.

Muflon lever i høyfjell og ørkenstrøk. Den forekommer på Sardinia, Korsika og Kypros. For øvrig er muflon innført i store deler av Europa. Den har vært utsatt for sterk jakt, så vel etter kjøtt som etter troféer, og regnes som en sårbar art.

Muflon er også en betegnelse for pelsverk med fyldig hårdekning. Det er hvitt eller gråhvitt og blir brukt blant annet til tepper.

Jakt

Muflon finnes ikke viltlevende i Norge, men det er åpnet for jakt for å hindre eventuell etablering. Jakt på muflon er tillatt i hele landet fra 25. september til 23. desember.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg