korsikaspettmeis

Artikkelstart

Korsikaspettmeis er en fugleart i familien spettmeiser. Den er en liten spettmeis som utelukkende forekommer på Korsika. Den ligner vanlig spettmeis, men hannen har svart isse, og begge kjønn har hvit underside.

Faktaboks

Også kjent som
Sitta whiteheadi

Utbredelse

Som navnet tilsier, finnes korsikaspettmeis bare på Korsika. Den er altså en endemisk art der. Totalt er det anslått at det finnes kun cirka 2000 par. Antall individ er avtagende, noe som skyldes branner og hogst. Korsikaspettmeis er eneste spettmeisart på Korsika, og den er aldri observert i Norge eller noen andre steder.

Utseende

Med en kroppslengde på elleve til tolv centimeter, er korsikaspettmeis et par centimeter kortere og derfor tydelig mindre enn vår spettmeis. Sammenlignet med spettmeis har korsikaspettmeis mye tydeligere hvit øyebrynstripe (stripe i fjærdrakten over øyet) og har lyst gråbeige kroppsunderside i motsetning til spettmeisens rustbeige farge. Korsikaspettmeis hanne har svart isse, mens hunnen har grå isse slik som hos begge kjønn av spettmeis. Som andre spettmeiser er korsikaspettmeis en kompakt fugl med kort stjert og vinger, og med kort hals.

Vandringer

Arten har tilhold i furuskoger forholdsvis høyt over havet, vanligst 600 til 1700 meter over havet. Om vinteren trekker den av og til litt lavere i terrenget.

Næring

Om vinteren spiser den nesten bare frø av furu, men om våren og sommeren er hovedføden insekter og edderkoppdyr.

Atferd

Korsikaspettmeis hekker i døde eller døende furutrær, og i motsetning til spettmeis hakker den vanligvis ut reirplassen selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg