korkeik

Korkeik der barken har vært høsta. Sardinia, Italia

Kork skrelles av en dyrket korkeik i California. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Naturlig utbredelse av korkeik (Quercus suber). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av korkeik

Artikkelstart

Korkeik er opptil 25 meter meter høye, eviggrønne trær i eikeslekta som hører til bøkefamilien. Korkeik vokser i de vestlige middelhavslandene. Arten er en svært viktig kulturplante på grunn av den tjukke barken som har vært brukt til forsegling av krukker og flasker og til annet siden antikken.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Quercus suber
Beskrevet av
Carl von Linné

Utseende

Trærne blir som regel ti til femten meter høye, men kan i sjeldne tilfeller bli opptil 25 meter høye. Stammene blir opp mot en meter i diameter i brysthøyde. Trærne har svært vide kroner hos trær som står fritt. De nederste to til tre meter av stammen er uten greiner og det er her den tjukke barken, korken, utvikles.

Bladene er avlange og opptil ti centimeter lange. De har om lag seks spisse tenner på hver side. Bladene er mørkegrønne og blanke på oversida og gråhvite av korte hår på undersida. Fruktene er brune nøtter som sitter i en cupula.

Bruk

Korklaget i stammens bark blir svært tjukt hos naturlig voksende trær, ti centimeter eller mer. Den tjukke barken er en tilpasning til å motstå brann som er et naturlig element i områdene der korkeik vokser.

Barken skaves av med åtte til ti års mellomrom som råmateriale for ulik bruk. Den viktigste bruken er produksjon av vinkorker, men tidligere ble barken også brukt som flottører og annet. Den beste kvaliteten til vinkorker kommer fra den tredje eller fjerde runden med høsting, de første høstingene har dårligere kvalitet og brukes til andre ting. Høsting av bark er helt og holdent manuelt arbeid og krever håndlag for å ikke skade treet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

korkeik
Quercus suber
GBIF-ID
2879411

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg