Vandalske våpen
Vandalske spydspisser, funnet i Polen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Vandaler var et germansk folk som herjet i Romerriket under folkevandringstiden.

Faktaboks

Uttale
vandˈaler

Vandalene blir først nevnt av romerske forfattere i første århundre etter vår tidsregning, som en av mange grupper bosatt mellom elvene Oder og Wisła. På 100- og 200-tallet var de i konflikt med romerne langs grensene ved Donau.

Den uvanlig kalde vinteren 406 evt. krysset de over den islagte Rhinen og herjet i det nordlige Gallia. Tre år senere krysset de Pyreneene og bosatte seg i dagens Spania. I 428 eller 429 satte vandalene over Gibraltarstredet under ledelse av Geiserik (styrte 428–477) og erobret de romerske provinsene i Nord-Afrika fra Marokko til det vestlige Libya. De erobret Kartago, der de etablerte et kongedømme som romerne ble tvunget til å anerkjenne i 442. I 455 tok de kontroll over Sicilia, Sardinia, Korsika og Balearene og plyndret Roma.

I 533 sendte keiser Justinian en ekspedisjon mot vandalene, under ledelse av Belisarios. Kong Gelimer ble slått og fanget, og dermed forsvant vandalene ut av historien.

Ettermæle

Vandalenes navn har har gitt opprinnelsen til uttrykket vandalisme. Dette skyldes for en stor del den hensynsløse oppførselen deres under plyndringen av Roma. Vandalenes ettermæle er imidlertid farget av at de var arianske kristne og derfor ble ekstra negativt omtalt av romerske, katolske forfattere. Områdene som vandalene styrte, opplevde imidlertid politisk stabilitet, økonomisk velstand og kulturell blomstring i en tid da mange andre deler av det vestlige Romerriket var preget av lovløshet og statssammenbrudd.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Merrills, A. (2018). Vandals. The Oxford Dictionary of Late Antiquity. Oxford University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg