Jomfruland nasjonalpark ligger i Kragerø kommune. Den ble opprettet i statsråd 16. desember 2016. Den offisielle åpningen av nasjonalparken fant sted 13. august 2017.

Nasjonalparken er på cirka 117 kvadratkilometer og omfatter produktive sjøområder, rikt naturmangfold og vakre landskaper i Kragerø kommune fra Bamble i nord til Risør i sør.

Deler av øyene Jomfruland og Stråholmen inngår i nasjonalparken, sammen med mindre holmer og skjær. Hele 98 prosent av arealet er likevel sjøområder. Mye av sjøbunnen er på grunt vann og har høy produksjon. Cirka 15 kvadratkilometer med naturtypene tareskog, ålegraseng, bløtbunn, skjellsand og israndavsetning har nasjonal verdi. Disse naturtypene har viktige økologiske funksjoner både i og utenfor nasjonalparken, blant annet som oppvekst- og leveområder for fisk og skalldyr.

Hele fastlandsdelen av nasjonalparken er en del av det store raet, en mektig israndavsetning som kan følges rundet hele den skandinaviske halvøy. Opprinnelig var det en morenedannelse med blanding av sand og avrundede steiner i alle størrelser. På Jomfruland har havet så på yttersiden skyllet all sanden over på innersiden. Dette skjedde mens hele øya langsomt hevet seg fra havet etter istiden. På yttersiden finner vi derfor i dag bare nesten endeløse rullesteinstrender, mens alt jordbruket foregår på innersiden på sandavsetningene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.