Jomfruland nasjonalpark

På vei til Saltstein på utsiden av Jomfruland.

Artikkelstart

Jomfruland nasjonalpark er en nasjonalpark i Kragerø kommune, opprettet 16. desember 2016. Den er 117 km2 stor, og 98 prosent av arealet er sjøareal.

Landskap

Nasjonalparken store sjøareal består i stor grad av grunnområder med rik bunnvegetasjon og marint dyreliv. Landarealet omfatter deler av de flate øyene Jomfruland og Stråholmen, foruten noen mindre øyer og skjær.

Kvartærgeologi

Begge det store øyene er en del av det store Raet, en istidsavsetning som ble dannet for cirka 10 000–11 000 år siden, da den store isbreen som dekket hele Norge lå stabilt rolig i over 1000 år. Det ble da dannet store avsetninger/morener foran breen langs hele kysten. Da landet så hevet seg etter at isen forsvant, steg øyene opp av havet, og bølgene begynte å vaske sanden over til innersiden av øyene. På hele yttersiden, særlig på Jomfruland, dannet det seg så en kilometerlang, grov rullesteinsstrand.

Dyre- og fugleliv

Det er en fast bestand av sel i skjærgården omkring øyene, ellers er pattedyrfaunaen nokså fattig, ikke så oppsiktsvekkende tatt i betraktning at parken omfatter et øysamfunn. Fuglelivet derimot er usedvanlig rikt. Foruten de vanlige kystfuglene, er det et stort fugletrekk over øya vår og høst. Det er opprettet en fuglestasjon hvor det drives en omfattende merking av trekkfugler, og det er registret over 320 arter på stasjonen.

Botanikk

Langs yttersiden av Jomfruland er det en tett eik- og hasselskog, til dels som vindblåste kratt på strandsiden. Her finner vi noen store, eldre eiker med spesielle vedboende arter som eikekvistsopp og oksetungesopp. Innenfor er det et vekslende belte med skogbeitemark, det vil si naturenger med spredte større trær. Det er her og på engene langs strendene at vi finner den rikeste floraen med flere iøynefallende og sjeldne arter som strandtorn, sodaurt, gul hornvalmue og kammarimjelle for å nevne noen.

Bosetning og kultur

Langs hele innersiden av Jomfruland er det fast bosetning med landbruksområder og husdyrhold. Et større antall hytter gjør at befolkningens øker sterkt i sommerhalvåret. Det finnes ingen eldre kulturminner på øyene. Under navnet Aur er øya nevnt i sagaer omkring 1200, og i skriftlige kilder omkring 1500. Det er uklart når den første faste bosetningen fant sted.

Attraksjoner

Jomfruland fyrstasjon er et totårns fyr, det første bygget i 1839 av murstein, det andre av støpejern i 1938. Det første er åpent i turistsesongen.

Tårntjernet like sør for fyret, med praktfull blomstring av hvit nøkkerose, sies å ha inspirert Theodor Kittelsen til hans kjente maleri «Nøkken».

Rullesteinstranden på yttersiden av øya er sannsynligvis Norges lengste.

Tilgjengelighet

Jomfruland er tilgjengelig med egen båt eller ferge fra fergestedet på fastlandet. Vanlig biltrafikk er ikke tillatt på Jomfruland, men sykkel og annen transport kan leies.

Overnatting er mulig på Jomfruland Kystledhytte, Jomfruland hovedgård og Jomfruland Camping.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg