Jomfruland fyr

Jomfruland gamle og nye fyr

Artikkelstart

Jomfruland fyr er en fyrstasjon som står på øya Jomfruland i Kragerø, i Vestfold og Telemark fylke. Det ble opprettet i 1839, automatisert i 1986 og avbemannet i 1991. Fyret er et kystfyr.

  • Tårnets høyde: 31 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 48 meter
  • Lysvidde: 18,4 nautiske mil
  • Lyskarakter: FFI W 15s

Det er den eneste fyrstasjonen i Norge i dag med to høye fyrtårn ved siden av hverandre, og den eneste som står midt inne i skogen.

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den står på. Det kommer fra at farvannet på yttersiden er relativt dypt og rent for sjøfarende, jomfruelig, og det var trygt å seile inn mot Jomfruland.

Historikk

Farvannet utenfor Jomfruland er kjent for sine mange forlis, og fyret på øya ble bygget for å advare mot urent farvann.

Det første fyrtårnet ble bygget av murstein og fyret ble utstyrt som familiefyr med bolig, uthus, vedbod og fjøs. Snart ble det også bygget en leilighet for en assistent siden fyrvokteren også fikk tilsyn med Langøytangen fyr.

I 1874 ble Jomfruland den første fyrstasjon i Norge med maskindrevet tåkesignal. Det var i drift i 23 år før det måtte fornyes. Det måtte også flyttes opp i et tretårn siden skogen rundt fyret hadde vokst så mye at den svekket lyden.

Ettersom skogen vokste og det første tårnet måtte restaureres ble det isteden bygget et nytt og høyere støpejernstårn ved siden av det første. Det sto klar i 1938 og linseapparat og tåkesignal ble flyttet over i det nye tårnet, mens resten av det gamle ble stående.

I 1971 fikk Jomfruland installert en nyutviklet tåkedetektor, et apparat som oppdager tåke og setter i gang tåkeluren uten at fyrbetjeningen trenger å holde utkikk. Tåkeluren i jerntårnet var så sterk at den kunne høres helt til Drangedal om værforholdene var riktige! Tåkeluren ble for øvrig nedlagt og fjernet i 1986 og har siden 1999 stått utstilt mellom fyrtårnene.

I dag sørger Jomfruland Vel for at det gamle steintårnet er åpent for turistene i sommersesongen. På toppen er det en utkikksplattform. Kragerø kommune er leietaker i den ene fyrboligen og har tidvis kunstutstillinger i bygningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.
  • Heide, Eldar (2019). Namn og nemne. Årgang 36, side 47. Norsk namnelag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg