Raet
Raet
Lisens: CC BY SA 3.0

Raet nasjonalpark er en nasjonalpark i Arendal, Grimstad og Tvedestrand kommuner.

Nasjonalparken ble opprettet 16. desember 2016, strekker seg fra Lyngør i Tvedestrand i nordøst til Valøyene utenfor Fevik i Grimstad i sørvest, og har et totalareal på 607 kvadratkilometer, hvorav 98 prosent er hav og sjøbunn.

Landskap

Raet nasjonalpark ble opprettet for å bevare et unikt kystlandskap med utenforliggende sjøarealer, og smale landarealer på de store øyene Tromøya og Flosta og tallrike mindre øyer og skjær. Den store isbreen som dekket Norge i siste istid har lagt igjen tallrike minner i form av finslipte sva og svaberg foruten rester av det store Raet som har gitt parken dens navn.

Det store Raet

Bjellandstrand 18.07.18.
Bjellandstrand. Stedet har rullestein og hører inn under Raet Nasjonalpark på Tromøy.
Bjellandstrand 18.07.18.
Raet nasjonalpark
98 % av nasjonalparkens areal er sjøareal. Livet i fjæra og under vann er en viktig grunn for vernet.
Av /UNEP/GRID Arendal.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Under nedsmeltingen av den store iskappen som dekket hele Norge, oppsto det en periode på om lag 2000 år fra omkring 12 000 år siden, hvor isen var nokså stabil. Det medførte at det ved iskanten i denne perioden ble avsatt store mengder grus og stein på selve bæreflaten eller av store smeltevannselver under isen. Da isen så trakk seg tilbake for til slutt å forsvinne, ble de avsatte massene liggende igjen i form av endemorener og store voller av grov stein, grus og sand. Denne formasjonen kan en følge rundt hele den skandinaviske halvøya og danner flere steder meget markante formasjoner som Jomfruland, Monaryggen ved Mysen, Heimdalsplatået ved Trondheim og Høybuktmoen ved Kirkenes lufthavn.

Innenfor nasjonalparken er rester av raet meget tydelig flere steder, typisk med grov stein på yttersiden og fin sand på innersiden av øyene. De beste eksemplene finner vi på Tromøya og Merdø. Den lille, om lag 130 lange øya Målen øst for Tromøya, er toppen av Raet og består utelukkende av grov og til dels ustabil rullestein.

Dyreliv

Det er et mangfold og artsrikt marint liv i de store områdene av parken som ligger under vann, mens det er langt fattigere på den smale landstripen og småøyene som utgjør landdelen av parken. Fuglelivet ellers er som på Sørlandskysten generelt.

Botanikk

Raet
Raet
Lisens: CC BY SA 3.0

Landarealene er små og stedvis nesten helt uten jordsmonn på grunn av havets vaskende virkning da landet steg opp av havet etter isteden. Det er noen større sandstrender med vanlig saltvannstålende flora foruten at vi i skogholt og må enger finner sjeldne og varmekjære gras- og starrarter og med iøynefallende arter som tusengylden, sørlandsvikke og gul hornvalmue.

Skogsarealet er nødvendigvis lite og består av edelløvskog, med en liten bøkeskog på Hasseltangen, antakelig innkommet på naturlig vis fra Danmark.

Biodiversitet

Det ligger sakens natur at biodiversiteten er meget lav i det lille arealet av nasjonalparken som ligger over høyvannsgrensen. Under havoverflaten derimot er biodiversiteten meget høy. Årsaken er det sterkt varierende undervannsrelieffet og den gunstige vanntemperaturen, som skyldes en gren av den varme Golfstrømmen som passerer området.

Kultur

Det er mange kulturminner fra eldre tider i områdene innenfor nasjonalparken, og alle de fire fyrstasjonene i parken er fredet og brukes dels om overnattingssteder. Det er over 100 fritidsboliger innenfor parkgrensen.

Tilgjengelighet

Raet
Raet
Lisens: CC BY SA 3.0

Parken er meget lett tilgjengelig ved et omfattende veinett. Båt er nødvendig ved besøk i de ytre deler av parken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg