Murvegg

I dagligtale betegner murstein som oftest teglstein.

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Leca blokker
Murblokker av lettklinkerbetong har de siste 50 år dominert i grunnmurer i mindre bygg, men har etter hvert blitt et viktig produkt også i nærings- og industribygg. Lettklinkerbetong av typen Leca.
Leca blokker
Av .
Teglproduksjon ved Alna Teglverk, 1966

En stor blokk formpresset leire kappes her til skiver, som blir til individuelle teglstein etter brenning.

Av /Digtalt museum.
Lisens: CC BY 2.0

Murstein er en bygningskomponent for oppføring av murverk. Murstein kan være rå eller bearbeidet naturstein, tegl fremstilt av tørket eller brent leire, støpt stein av betong eller lettbetong med sement som bindemiddel. og gjennomsiktig glassbyggestein.

Vanlig til murverk i hus er murstein av tegl, oftest kalt teglstein, eller stein i teglsteinsformat. Tradisjonelt blir de formet som rektangulære klosser med lengde som to ganger bredden, inkludert én fugebredde. De mures med vannrette skifteganger i mange ulike forband, uten gjennomgående vertikale fuger. Det gir solid murverk. Teglformatet er også rasjonelt fordi mureren kan håndtere steinen med én hånd. Større stein som må håndteres med to (eller flere) hender har blokkformat.

Teglstein i Nord-Europa var siden 1600-tallet vært rundt 23 cm lange, med bredde rundt 11 cm. Høyden var fra 4,5 til 5 cm, så proporsjonene ble 4:2:1. To og fire skifthøyder passet da til steinens bredde og lengde, en fordel ved mønstermuring. Standardformatet for norsk teglstein er i dag 108mm x 228mm x 62mm.

I nyere tid blir naturlig sandstein med høyt innhold av kalsitt (kalkspat) skåret til i teglformat og markedsført som kalksandstein.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg