fuglemerking

Ringmerket snøspurv
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fuglemerking er merking av fugler ved hjelp av blant annet fotringer.

Ringmerking

Ringmerking med fotringer av metall med innstemplet returadresse og et løpenummer ble offisielt startet av dansken H. C. Mortensen i 1899. Ved hjelp av merking får man rede på fuglenes vandringer (trekk), dødsårsaker, alder m.m. Man regner med at de som finner merkede fugler (døde), vil sende ringen til den oppgitte adressen med beskjed om tidspunkt og sted for funnet. Koordinering av ringmerkingsvirksomheten i Norge er tillagt Stavanger museum, og ringmerking kan kun drives av personer med særskilt lisens.

Fargemerking

Toppskarv med både metallring og fargeringer.
Ringmerket toppskarv
Lisens: CC BY SA 3.0

Man benytter også fargemerking ved å sette en eller flere fargede plastringer i tillegg til den ordinære metallringen. Moderne fargeringer for store fugler har tall som kan avleses på avstand med kikkert, slik at man kan kjenne igjen enkeltindivider i felt. Også halsringer med farger og løpenummer brukes på enkelte større fugler som svaner og gjess. For kortere tid kan fugler utstyres med fargeflekk på fjærdrakten. På denne måten kan observatører, ofte ved hjelp av kikkert, få kjennskap til detaljer om fuglenes oppførsel.

Vingemerking

I mindre målestokk har såkalt vingemerking blitt praktisert, spesielt på andefugler og hønsefugler. Vingemerking er den vanligste merkemetoden for blant annet pingviner. Et metallmerke blir festet ved basis av vingen.

Elektroniske systemer

Bøylepingvin (Pygoscelis papua) med satellittsender.
Bøylepingvin
Av /Shutterstock.

Nyere former for individuell fuglemerking inkluderer implantering av en passiv transponder under huden som gjør at fuglen kan kjennes igjen av et datasystem når den passerer en sender/mottaker. Systemet tilsvarer det som brukes ved bomringstasjoner for biler. Dette har blant annet vært benyttet for å kartlegge trafikken av pingviner til og fra hekkekolonien, der de registreres når de går gjennom en traktformet passasje.

Fugler merkes også med små telemetrisendere for å kartlegge deres forflytninger, for eksempel under matsøk i hekketiden eller under trekket. Konvensjonell radiotelemetri har begrenset rekkevidde, mens satellittelemetri, der signalene fra senderen på fuglen oppfattes av en satellitt og sendes videre til en bakkestasjon, har global dekning. Nyere forsøk med satellittmerking av større fugler, slik som rovfugler, storker, gjess og albatrosser har gitt verdifull informasjon om deres vandringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg