Guatemalas geografi

Guatemalas geografi, et høylandsområde utgjør over halvparten av Guatemalas areal. Høylandet ligger mellom den smale kyststripen ved Stillehavet og det store skogrike slettelandet i nord og nordvest.

Høylandet består av to hovedfjellkjeder. Den nordligste og eldste kjeden, Alto Cuchumatanes, hever seg til mellom 2750 og 3350 moh. Berggrunnen består vesentlig av kalkstein. Sør for disse fjellene, atskilt av en lengdedal hvor bl.a. elvene Río Polochic og Río de Matagua renner, ligger den andre hovedkjeden; Sierra Madre. Den topper seg i tallrike vulkaner, hvorav mange fremdeles er aktive. Tajumulco (4220 moh.) er Guatemalas og Mellom-Amerikas høyeste fjell. Vulkanen Fuego (3763 moh.) er Mellom-Amerikas mest aktive vulkan.

I dette området finnes to store innsjøer, Atitlán og Amatitlán. Mot nord går fjellene over i det tropiske, tynt befolkede lavlandsområdet Petén, som strekker seg ut på Yucatánhalvøya. Området består av et flatt kalkplatå som spesielt i sør er dekket av regnskog, mens den nordlige delen har en velutviklet karst-topografi. I sørvest faller fjellene brått ned mot stillehavskysten.

Langs Stillehavet ligger en ca. 50 km bred kystslette. I øst er et smalt kystland langs Karibiske hav. Her ligger innsjøen Lago de Izabal.

Guatemala ligger i en jordskjelvsone, og i 1976 ble landet hjemsøkt av flere jordskjelv som i alt kostet 25 000 mennesker livet.

Planteliv

Floraen tilhører det neotropiske florariket. Skogen dekker ca. 40 % av landarealet. I lavlandet er det tropisk regnskog og flate gressletter. Skogene er rike på edle tresorter, gummitrær og palmer. Her vokser også det eviggrønne sapodilletreet. Langs kysten er det en del mangroveskog. I høyereliggende områder erstattes lavlandsvegetasjonen av barskog, savanne, og til dels steppepreget vegetasjon. I fjellskogene vokser bartrær, sypresser, vier- og eikearter. Skoggrensen går ved 3 950 moh. I alt finnes det over 8 000 arter karplanter i Guatemala.

Les mer om Planteliv i Guatemala og Dyreliv i Guatemala.

Klima

Guatemala ligger i det tropiske regnskogs- og savannebeltet. Den årlige nedbørmengden er stor, over 2000 mm på enkelte fjellskråninger og langs østkysten. Temperaturene er relativt høye hele året, men veksler med høyden. De øvre deler av fjellskråningen (Boca Costa), mellom 500 og 1500 moh., har årlig middeltemperatur på 15–25 °C. De lavere delene av fjellskråningen og kystsletta langs Stillehavet (La Costa) er hetere med årsmiddel på 25–28 °C.

Detaljert klimainformasjon om Guatemala på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg