implosjon

Artikkelstart

Implosjon er innen teknikk og fysikk det at en trykkbølge forplanter seg innover i et avgrenset rom. Ordet er dannet som en parallell til eksplosjon; i en eksplosjon forplanter trykkbølgen seg utover.

Faktaboks

Uttale
implosjˈon
Etymologi
av im-, dannet etter eksplosjon

Eksempel på implosjon: Hvis det er undertrykk i et rom, og veggene bryter sammen, vil luften eller væsken omkring presses innover i rommet og rive veggene med seg. Et eksempel på denne formen for implosjon er lufttomme lyspærer som klapper sammen. Vanligvis lages slike rør slik at de ikke kan implodere.

Et annet eksempel er vanndampblærer som oppstår når det blir undertrykk ved skipspropeller i bevegelse. Blærene føres med strømmen til steder med høyere trykk, der de imploderer.

Implosjon kan også, som eksplosjon, oppstå ved en hurtig forbrenning. Hvis en slik forbrenning foregår samtidig langs hele overflaten av en kule eller en sylinder, oppstår en trykkbølge som forplanter seg både utover og innover. Den innoverrettede bølgen blir stadig mindre i utstrekning, men samtidig blir trykket i bølgen større og større. Denne formen for implosjon anvendes for å frembringe meget høye trykk, opptil noen millioner atm. Metoden brukes blant annet for å få kjernefysiske bomber til å eksplodere (se hydrogenbombe). Den brukes også for å frembringe meget sterke magnetfelt (opptil 10 000 weber/m2), idet man ved hjelp av sprengladninger presser sammen en strømførende solenoide og derved også magnetfeltet inne i solenoiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg