Faktaboks

George Tabori
Uttale
tabˈori
Født
24. mai 1914, Budapest
Død
23. juli 2007, Berlin
George Tabori (1985)
George Tabori (1985)

George Tabori var en ungarsk-østerriksk forfatter, regissør og skuespiller. Han var banebrytende både som dramatiker og som regissør.

Biografi

George Tabori ble født som György Tábori i en jødisk familie i Budapest og vokste opp tospråklig (tysk og ungarsk). I 1935 emigrerte han til Storbritannia, hvor han arbeidet som journalist og reiseleder. Han begynte raskt å bruke engelsk som arbeidsspråk. Under andre verdenskrig var han journalist for britiske medier; i 1947 fikk han britisk statsborgerskap.

I 1947 bosatte han seg i USA og begynte sitt arbeid som dreiebokforfatter i Hollywood. I USA ble han kjent med Lee Strasberg og Actors Studio, som inspirerte Tabori til å utforske teatret som kunstnerisk uttrykk. Han debuterte som regissør i USA og grunnla sin egen gruppe, The Strolling Players.

I 1970 flyttet Tabori til Berlin og etablerte seg som regissør. Etter flere år hvor han jobbet i blant annet Berlin, München og Köln, slo han seg i 1986 ned i Wien, hvor han i årene 1987–1990 ledet teatret Der Kreis. I Wien hadde han mange regioppdrag, blant annet ved Burgtheater i Wien, hvor også flere av hans teaterstykker ble uroppført. I årene 1999–2007 var Tabori tilknyttet Berliner Ensemble og samarbeidet med Claus Peymann.

Forfatterskap og teaterpraksis

Tabori debuterte som forfatter med romanen Beneath the Stone (1945). Samme år kom Companions of the Left Hand, og ett år senere Original Sin. Det er imidlertid som dramatiker Tabori er mest betydningsfull. Oppgjøret med fascismen og kritikken av nasjonalsosialistiske holdninger som lever videre etter andre verdenskrig, står sentralt i Taboris verk. Tabori verken moraliserer eller anklager, han bruker humor, utfordrer tabuer og tar i bruk sin egen personlige historie, framfor alt i Mutters Courage (1979, filmatisert i 1994 i regi av Michael Verhoeven), hvor han forteller om sin mor, Elsa Tabori, som i 1944 ble deportert til Auschwitz, men som ved en feiltakelse ble sendt tilbake igjen til Budapest og overlevde.

Holocaust er et gjennomgående tema i Taboris verk. Han bryter radikalt med alle forestillinger om respektfull omgang med jødeforfølgelsen og hendelsene i konsentrasjonsleirene. Handlingen i stykket Die Kannibalen (1968) utspiller seg i Auschwitz og viser hvordan fangene, nærmest sanseløse av sult, nærmer seg grensen til kannibalisme. Et av Taboris mest kjente stykker er Mein Kampf (1987, oversatt til norsk i 1990 under tittelen Min kamp: en farse og oppført på Nationaltheatret), hvor en ung og mislykket kunstner bor i et hospits for hjemløse i Wien. Gjennom samtaler med den unge Adolf Hitler, den jødiske kokken Lobkowitz og Schlomo Herzl, forteller Tabori historien om en politisk radikalisering, slik den kunne ha foregått.

Weismann und Rotgesicht (1990) kaller forfatteren selv for en jødisk western. Stykket ble oversatt til norsk i 1991 under tittelen Blekhud og rødansikt: en jødisk western, og oppsatt på Torshovteatret i Oslo. Handlingen i Goldbergvariationen (1991) – Tabori låner Johann Sebastian Bachs tittel – utspiller seg i Jerusalem, hvor Herr Goldberg og hans assistent Jay planlegger et stort teaterprosjekt. Stykket, som kan leses som en metakommentar til Taboris eget teaterkonsept, ble oppført på Nationaltheatret i 1997 under tittelen Goldbergvariasjoner: et guddommelig skaperverk på skakke.

Tabori har videre skrevet og iscenesatt Kafka-adapsjoner, Verwandlungen og Die Hungerkünstler (begge 1977), Unruhige Träume (1992) og Shakespeare-adapsjoner, Verliebte und Verrückte, Lears Schatten (begge 1989) og Hamlet (1990). Han har også publisert en rekke essayer og kortprosa, blant annet Betrachtungen über das Feigenblatt. Ein Handbuch für Verliebte und Verrückte (1991). Han forfattet alle sine tekster på engelsk; de fleste er oversatt til tysk av Ursula Grützmacher-Tabori (som han var gift med i 1976–1984).

Forfatterskapet og teaterpraksisen kan ikke skilles fra hverandre, men beriker hverandre gjensidig. Flere tekster eksisterer i ulike versjoner, for eksempel Mutters Courage, som opprinnelig var en fortelling og senere dramatisert av forfatteren selv. I tillegg stod Tabori selv ofte på scenen; en av hans mest berømte roller er kokken Lobkowitz i Mein Kampf.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Claudia Bätcke

Hei!
Sjekk gjerne årstallet for deportasjonen av Elsa Tabori, den kan ikke stemme.
Beste hilsen
Claudia

skrev Elin Nesje Vestli

Oops, nei, det var naturligvis helt feil. Nå korrigert til 1944. Takk!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg