Actors Studio er en dramaskole i New York som særlig er kjent for begrepet method acting. Mange kjente personer fra amerikansk film og teater har hatt læreår ved skolen.

Actors Studio har sine røtter i en turné som den russiske teaterlederen Konstantin Stanislavskij med sitt Moskva kunstnerteater foretok i USA i 1923. Flere av teaterets medlemmer ble tilbake i USA for å arbeide sammen med amerikanske kolleger. I 1931 dannet tilhengere av Stanislavskijs metode The Group Theatre, som var virksomt til 1941.

I 1947 grunnla Elia Kazan Actors Studio for å føre arven etter Stanislavskij og erfaringene fra The Group Theatre videre. Skolen skulle være et laboratorium og verksted som tilbød langvarig og inngående trening og veiledning for dramatikere og skuespillere, uavhengig av det kommersielle teateret og filmindustriens produksjonspress. Skolens kunstneriske holdning og pedagogiske metode ble omtalt som the method – «metoden». Method acting bestod i at skuespilleren skulle bringes i kontakt med sine egne følelser, for deretter å undertrykke dem. Skuespilleren skal ikke åpent vise karaktertrekkene hos personen han framstiller, men i stedet prøve å skjule dem.

Samtidig viste Kazan hva skolen var god for med filmer som A Streetcar Named Desire (En sporvogn til begjær, 1951), som hadde flere av skolens elever på rollelista. En annen av The Group Theatres grunnleggere, russiskfødte Lee Strasberg, var skolens første kunstneriske leder fra 1951 til sin død i 1992. I 1965 åpnet skolen en avdeling i Hollywood, og fra 1994 har skolen tilbudt masterstudier.

Av skolens mange kjente studenter kan nevnes Marlon Brando, James Dean, Robert De Niro, Jane Fonda, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Steve McQueen, Norman Mailer, Marilyn Monroe, Paul Newman, Jack Nicholson, Al Pacino og Tennessee Williams.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg