Ronald Fangen

Faktaboks

Ronald Fangen

Ronald August Fangen

født:
29. april 1895, Kragerø
død:
22. mai 1946, Snarøya
Døde i en flyulykke

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Ronald Fangen
Av /NTB Scanpix ※.

Ronald Fangen var en norsk forfatter og kritiker. Fangen var leder av Den norske forfatterforening i årene 1928–1933. Han var en ledende person i Oxfordbevegelsen, senere kalt Moralsk Opprustning, og han var sentral i stiftelsen av avisen Vårt Land i 1945. I dag er Fangen kanskje mest kjent for salmen Guds menighet er jordens største under (1942).

Fangen debuterte i 1915 med romanen De svake, som ble fulgt av Slægt føder slægt (1916), En roman (1918) og Krise (1919). Han var redaktør for det nordiske litteraturtidsskriftet Litteraturen i 1918–1921, og utgav i 1919 essaysamlingen Streiftog i digtning og tænkning.

Skuespillene Syndefald (1920), Fienden (1922, omarbeidet utgave i 1931), Den frie søn (1925, ikke utgitt, oppført på Centralteatret) og Den forjættede dag (1926) brakte Fangen frem i første rekke blant tidens yngre dramatikere. Han grunnla i 1923 tidsskriftet Vor Verden, som han redigerte til 1930.

Med Nogen unge mennesker (1929) vendte han tilbake til romanen og utgav etter denne Erik (1931), Duel (1932), En kvinnes vei (1933) og Mannen som elsket rettferdigheten (1934). Som dikter samlet han seg om dype, sjelelige konflikter.

Ideologisk representerte Fangen i 1920- og begynnelsen av 1930-årene en konservativt og religiøst preget humanisme som avspeiler seg i essaysamlingene Tegn og gjærninger (1927) og Dagen og veien (1934). Han var i 1928–1933 formann i Den norske forfatterforening. Da Oxfordbevegelsen kom til Norge i 1934, sluttet Fangen seg til den og ble snart en av dens førende personligheter.

Hans senere forfatterskap var helt preget av hans religiøse holdning; skuespillet Som det kunde ha gått (1935), romanene På bar bunn (1936), Allerede nu (1937), den uavsluttede trilogi Kvernen som maler langsomt (Borgerfesten, 1939, og posthumt Presten, 1946) og okkupasjonsromanen En lysets engel (1945).

Av hans religiøse skrifter må nevnes En kristen verdensrevolusjon (1935), Paulus og vår egen tid (1936, ny utgave 1965), Kristendommen og vår tid (1938). Posthumt utkom prekensamlingen Nåderiket (1947) og essaysamlingen Om frihet (1947).

I vår tid er Fangen trolig mest kjent for salmen Guds menighet er jordens største under (1942).

Hans uredde holdning brakte ham i nazistisk fengsel som den første norske forfatter (1940–1941); papirer som ble smuglet ut av fengselet ble utgitt i 1975.

Etter krigen var han blant annet sentral i opprettelsen av den kristne dagsavisen Vårt Land og jobbet aktivt for Kristelig Folkeparti.

Han omkom i en flyulykke på Snarøya like ved Oslo Lufthavn Fornebu.

Bibliografi

  • 1915 De svake (roman)
  • 1916 Slægt føder slægt (roman)
  • 1918 En roman (roman)
  • 1919 Streiftog i digtning og tænkning (essay)
  • 1920 Syndefald (skuespill)
  • 1922 Fienden (skuespill, omarb. 1931)
  • 1925 Den frie søn (skuespill)
  • 1926 Den forjættede dag (skuespill)
  • 1927 Tegn og gjærninger (essay)
  • 1929 Nogen unge mennesker (roman)
  • 1931 Erik (roman)
  • 1932 Duel (roman)
  • 1933 En kvinnes vei (roman)
  • 1934 Mannen som elsket retferdigheten (roman)
  • 1934 Dagen og veien (essay)
  • 1935 Som det kunde ha gått (skuespill)
  • 1935 En kristen verdensrevolusjon (religiøst skrift)
  • 1936 På bar bunn (roman)
  • 1936 Paulus og vår egen tid (religiøst skrift)
  • 1937 Allerede nu (roman)
  • 1938 Kristendommen og vår tid (religiøst skrift)
  • 1939 Borgerfesten (roman)
  • 1945 En lysets engel (roman)
  • 1946 Presten (roman, utgitt posthumt)
  • 1947 Nåderiket (prekensamling, utgitt posthumt)
  • 1947 Om frihet (essay, utgitt posthumt)
  • 1975 I nazistenes fengsel (manuskript fra fengselsoppholdet utgitt posthumt med forord av Carl Fredrik Engelstad).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Elseth, Egil: Ronald Fangen : fra humanist til kristen, 1953, Finn boken
  • Engelstad, Carl Fredrik: Ronald Fangens forfatterskap : bibliografi, 1945, Finn boken
  • Engelstad, Carl Fredrik: Ronald Fangen : en mann og hans samtid, 1946, Finn boken
  • Govig, Stewart D.: Ronald Fangen and the Oxford group movement in Norway, 1966, Finn boken
  • Huseby, Reidar, red.: Ronald Fangens liv og visjon : frihet, ansvar, tjeneste, 1995, isbn 82-543-0693-1, Finn boken
  • Oftestad, Bernt T.: Kristentro og kulturansvar hos Ronald Fangen, 1981, isbn 82-05-13144-9, Finn boken
  • Oftestad, Bernt T.: "Ronald Fangen og nazismen" i Birkeland, Bjarte m.fl., red.:Nazismen og norsk litteratur, 2. utg., 1995, 157-78, isbn 82-00-22406-6
  • Sørbø, Jan Inge: "Over dype svelg" : eit essay om Ronald Fangens aktualitet, 1999, isbn 82-05-25418-4, Finn boken
  • Kirke og kultur, årg. 70, nr. 4, 1965

Kommentarer (1)

skrev Jan Inge Sørbø

Hei, det er 125-årsjubileum for Fangen i år. Eg har kikka litt på artikkelen over, som eg i hovudsak synes er god, med unntak av første avsnitt: "Ronald Fangen var en norsk forfatter og kritiker. Fangen var leder av Den norske forfatterforening i årene 1928–1933. Han var en ledende person i Oxfordbevegelsen, senere kalt Moralsk Opprustning, og han var sentral i stiftelsen av avisen Vårt Land i 1945. I dag er Fangen kanskje mest kjent for salmen Guds menighet er jordens største under (1942).

Her blir utelukkande den kyrkjelege Fangen presentert (etter 1934).
Eg vil foreslå fylgjande endring: Etter 1928 -33 (var det ikkje 32??) kan det stå: " Fangen var en ledende romanforfatter og essayist i mellomkrigstiden, og en viktig kritiker av nazismen helt fra Hitlers maktovertakelse. I 1934 sluttet han seg til Oxford-bevegelsen, og han og han var sentral i stiftelsen av avisen Vårt Land i 1945. Han har også skrevet den kjente salmen Guds menighet er jordens største under (1942)."
Denne ingressen vil stemme betre med artikkelen som fylgjer, og som er presis og fin.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg