Sigmund Løvåsen

Faktaboks

Sigmund Løvåsen
født:
16. august 1977, Trysil
Sigmund Løvåsen
Av /Samlaget.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sigmund Løvåsen er en norsk forfatter og dramatiker. Han var leder i Den norske forfatterforening fra 2012 til 2017. For romanen Nyryddinga (2003) mottok Løvåsen Tarjei Vesaas' debutantpris og P2-lytternes romanpris. Han var mottaker av Bjørnsonstipendet i 2010 ved Bjørnsonfestivalen.

Biografi

Sigmund Løvåsen er født i Trysil i 1977, og vokste opp på gård. Etter handelsgymnasium studerte han ved Høgskulen i Volda, Universitetet i Oslo, tok forfatterstudiet i Bø og Litterär Gestaltning ved Göteborgs Universitet. Han bor nå i Svartskog i Akershus.

Forfatterskap

Romanen Nyryddinga handler om den ti år gamle «Geir», som med sine barneøyne ser på verden rundt seg. Han bor på en gård sammen med sine foreldre og en lillebror. Familien driver med saueavl. Geir drømmer om å selv lage en nyrydding.

Romanen Brakk (2006) er en uavhengig oppfølger til Nyryddinga. Geirs far er død og gårdsbruket er solgt. Moren og broren har flyttet ned til sentrum av bygda. Geir har selv et værelse i leiligheten, men velger i sitt siste år på snekkerlinja å starte med saueavl på leid jord ved barndomshjemmet sitt.

Romanen Mamselle Iversen (2009) er en burlesk og humoristisk folkefortelling fra det indre Østlandet. «Mamselle Iversen» er en fargerik person. Man kan ane et litterært slektskap med Kjell Aukrust og Tarjei Vesaas.

Ved siden av romanforfatterskapet har Løvåsen fått oppført tre skuespill. Han debuterte som dramatiker i 2004 med teaterstykket Daga. Løvåsen har senere skrevet skuespillene Vente på fugl (2009) og Vid din sida (2011). I 2018 utgav han sin første diktsamling Med øksene dei haustar inn. Tema i boka er et kulturlandskap vi kjenner godt fra hans tidligere romaner. I diktform blir det mer personlig. For denne boka mottok han gode kritikker.

Bibliografi

  • Med øksene dei haustar inn (Lyrikk, Samlaget, 2018)
  • Vid din sida (Dramatikk, Samlaget, 2011)
  • Vente på fugl (Dramatikk, Transit, 2009)
  • Mamsell Iversen (Roman, Samlaget, 2009)
  • Brakk (Roman, Samlaget, 2006)
  • Daga (Dramatikk, Samlaget, 2004)
  • Nyryddinga (Roman, Samlaget, 2003)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg