Sigmund Løvåsen er en norsk forfatter og dramatiker. Han var leder i Den norske forfatterforening 2012-2017. For romanen Nyryddinga (2003) mottok Løvåsen Tarjei Vesaas' debutantpris og P2-lytternes romanpris. Han var mottaker av Bjørnsonstipendet i 2010.

Sigmund Løvåsen er født i Trysil i 1977, og vokste opp på gård. Etter handelsgymnasium studerte han ved Høgskulen i Volda, Universitetet i Oslo, tok forfatterstudiet i Bø, og Litterär Gestaltning ved Göteborgs Universitet. Han bor nå i Svartskog i Akershus.

Romanen Nyryddinga handler om den ti år gamle «Geir», som med sine barneøyne ser på verden rundt seg. Han bor på en gård sammen med sine foreldre og en lillebror. Familien driver med saueavl. Geir drømmer om å selv lage en nyrydding.

Romanen Brakk (2006) er en uavhengig oppfølger til Nyryddinga. Geirs far er død og gårdsbruket er solgt. Moren og broren har flyttet ned til sentrum av bygda. Geir har selv et værelse i leiligheten, men velger i sitt siste år på snekkerlinja å starte med saueavl på leid jord ved barndomshjemmet sitt.

Romanen Mamselle Iversen (2009) er en burlesk og humoristisk folkefortelling fra det indre Østlandet. «Mamselle Iversen» er en fargerik person. Man kan ane et litterært slektskap med Kjell Aukrust og Tarjei Vesaas.

I 2010 mottok Løvåsen Bjørnsonstipendet under Bjørnsonfestivalen.

Ved siden av romanforfatterskapet, har Løvåsen fått oppført tre skuespill. Han debuterte i 2004 med teaterstykket Daga. Sigmund Løvåsen har senere skrevet skuespillene Vente på fugl (2009) og Vid din sida (2011).

  • Vid din sida (Dramatikk, Samlaget, 2011)
  • Vente på fugl (Dramatikk, Transit, 2009)
  • Mamsell Iversen (Roman, Samlaget, 2009)
  • Brakk (Roman, Samlaget, 2006)
  • Daga (Dramatikk, Samlaget, 2004)
  • Nyryddinga (Roman, Samlaget, 2003)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.