En boklov er en lov som regulerer forholdet mellom de forskjellige aktørene i den litterære verdikjeden fra forfatter, via forlag, bokhandel og bibliotek til leser.

Stortinget vedtok våren 2013 en boklov, som er ment å ta over for Bokavtalen (tidligere bransjeavtalen) - en avtale om omsetning av bøker mellom aktørene i bokbransjen. Loven trådte ikke i kraft.

Etter regjeringsskiftet høsten 2013, er det klart at bokloven ikke kommer til å tre i kraft. Den nye regjeringen har (høsten 2013) annonsert at de ønsker å reversere loven, og at de vil erstatte den med en bokavtale.

Viktige punkter i bokloven er regler for rabatt på salg mellom forlag og bokhandel, regler for fastpris for videresalg fra bokhandel til kunde og regler for normalkontrakt for forfattere. Mens bokavtalen var en avtale mellom aktører i bransjen, vil bokloven gjelde for alle aktører, og den vil gjelde bøker i alle formater, også e-bøker.

Lovforslaget ble lagt fram av kulturminister Hadia Tajik (Arbeiderpartiet) våren 2013 og fikk flertall med støtte fra SV og Senterpartet. De andre partiene stemte mot lovforslaget. Loven vil ikke tre i kraft før Kulturdepartementet har utarbeidet forskrifter. Ettersom partiene som stemte mot loven nå har flertall i Stortinget, knytter det seg spenning til hvorvidt loven vil tre i kraft.

Bokloven har bred støtte i bransjeforeningene (forleggerforeningen, bokhandelforeningen og forfatterforeningene) som i lengre tid har arbeidet for å få innført en boklov. Men loven har også motstandere i bransjen blant forlag som står utenfor forleggerforeningen.

Lovforslaget bygger videre på den tidligere bransjeavtalen og på vurderinger og konklusjoner i to utredninger om henholdsvis litteratur- og språkpolitiske virkemidler. Loven er også inspirert av boklover i andre europeiske land. 

Det finnes fra før boklov i åtte forskjellige europeiske land: Tyskland, Spania, Frankrike, Portugal, Hellas, Østerrike, Italia og Nederland. I land som Sverige, Finland, Danmark, Storbritannia, Belgia og Sveits er det fripris.

Hensikten med en boklov er at at man vil opprettholde bredde, kvalitet og mangfold i boktilbudet og et stort antall bokhandler, og det argumenteres for at det trengs kulturpolitiske virkemidler for å oppnå dette. Bokloven er særlig ment å være et virkemiddel for å sikre at forfattere har gode vilkår og at leserne får tilgang til et bredt utvalg av bøker. Ifølge departementet skal loven bidra til "å fremme kultur og kunnskapsformidling og styrke norsk språk og skriftkultur."

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.