Peter Andreas Egge

Anon. Begrenset gjenbruk

Peter Egge, født i Trondheim, norsk forfatter. Debuterte med romanen Almue (1891), men fikk et publikum først med sine Folkelivsskildringer mot slutten av 1890-årene. Han hadde også suksess som komedieforfatter, både med Faddergaven (1897) og flere senere stykker. Han skrev også skuespill av mer seriøs karakter; f.eks. Kjærlighed og venskab (1905). Egge kom til å skrive både komedier og mer alvorlig dramatikk gjennom det meste av forfatterskapet, selv om det først og sist ble romanen som ble hans form. Her fikk han sitt egentlige gjennombrudd med de historiske interiører i Jomfru Nelly Maartens (1897), kjærlighetsstudien i Gammelholm (1899) og ekteskapsromanen Hjertet (1907).

Den hellige sjø (1922) representerer et oppgjør med og en avslutning av den tidlige, noe romantiserende, periode i forfatterskapet, og Egges senere bøker er i sterkere grad preget av en ny-realistisk, til dels folkelivsskildrende stil. Inde i fjordene (1920) hadde allerede vist dette klart, og den nye tendens frigjør evner og fremskaffer motiver som setter ham i stand til å skrive sine beste bøker: først og fremst Hansine Solstad (1925). Bondens forhold til jorda, slektsfølelse og tilhørighet blir hovedmotiver, men i en roman som Jægtvig og hans Gud (1924) viser Egge samtidig at hans intime kjennskap til Trondheim og hans innsikt i enkeltindividets sjelskamp også kan skape gode bøker.

I Egges forfatterskap er miljøtegningen og det romslige menneskesyn fellestrekk; brede folkelivsskildringer og enkeltmenneskets kamp med kreftene i seg selv skifter om å rå grunnen. Egges psykologiske innsikt er betydelig, og selv når han driver «problemdiktning» synes menneskene å interessere ham mer enn problemene. Opp i sin alderdom bevarte Egge sin romslighet og sitt frisinn, og så vel den senere diktning som memoarbøkene Minner (4. bd., 1948–55), særlig kanskje de to første, viser innlevelsesevne i andre: særlig i de ensomme hjerter som han har skrevet så mye om. – Egge fikk kunstnerlønn i 1916. Han var formann i Den Norske Forfatterforening 1913–16 og 1935, formann i det litterære råd 1920 og 1929.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.