Den norske Bokhandlerforening

Artikkelstart

Den norske Bokhandlerforening er en norsk forening for bokhandlere som ble stiftet i 1851. Den omfattet både forleggere og bokhandlere til 1956, da foreningen ble omdannet til en organisasjon for bare bokhandlere, idet Den norske Forleggerforening ble utskilt som selvstendig forening.

90 prosent av landets bokhandler, inkludert samtlige bokhandelkjeder, er medlemmer i foreningen. Medlemmene har over 580 utsalgssteder og over 2000 ansatte (2014).

Formål

Foreningens formål er å ivareta bokhandlernes interesser og arbeide for å styrke litteraturen og bokas plass i samfunnet. De arbeider for et desentralisert og landsdekkende nett av bokhandler som sikrer lik og rik tilgang til litteratur i hele landet, og for at bøker selges i utsalgssteder med høy kompetanse og god faglig veiledning.

Arbeidsområder

Bokhandlerforeningen inngår avtale med Forleggerforeningen om fastprisordning for bøker. Avtalen mellom de to bransjeforeningene kalles Bokavtalen og har unntak fra Konkurranseloven.

Kjerneområdene for foreningen er rammevilkår og avtaleverk, samfunnskontakt og politisk påvirkning, bransjestatistikk, undersøkelser og analyser (dokumentasjon) og bransjeinformasjon samt annen medlemsservice.

Foreningen utga fagbladet Bok & samfunn frem til august 2014.

Ledelse

Hans Antonsen, direktør ved Det Norske Teateret, er styreleder i foreningen fra 2018. Elin Øy er konstituert direktør fra 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Anderssen, Odd-Stein: Bilder av bokhandelens historie gjennom hundre år, 1950
  • Storsveen, Odd Arvid: Bøkenes fotfolk : norsk bokhandel 1940-2003, 2004, isbn 82-995864-2-9, Finn boken
  • Tveterås, Harald L. & Egil Tveterås: Den norske bokhandels historie, 1950-96, 4 b.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg