Geir Pollen

Faktaboks

Geir Pollen
Geir Sigmund Pollen
født:
4. april 1953, Målselv

Geir Pollen, norsk forfatter og oversetter. Han debuterte med diktsamlingen Posteringar i språket (1982) og har senere utgitt diktsamlingene Det planlagde kaos (1985) og Variasjonar I–XXX (1989). Underfundig humor og eksistensielt alvor preger de to romanene Ål (1991) og Fall (1994), som føyer seg inn i tradisjonen fra Franz Kafka og Samuel Beckett.

I romanene sine har Pollen skrevet seg stadig nærmere et ekstremt stilsikkert og komplekst språklig uttrykk. Geir Pollen vakte oppsikt med Hutchinsons Eftf. (1998), en fabulerende og psykologisk dyptloddende roman om en skotsk forretningsmann og pasjonert sportsfisker, som slo seg ned i Norge i begynnelsen av 1800-tallet og skrev den første boka om fluefiske. For denne ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris i 1999.

Når den gule solen brenner (2002) er en bok om hvordan møtet med altoppslukende lidenskap tvinger en mann til å forandre livet han så langt har levd. Pollen har siden gitt ut romanene Kallemann (2005) og Raskolnikovs hus (2010).

Som oversetter har Pollen blant annet stått for oversettelsene av den tyske W. G. Sebalds romaner til norsk. I 2005 fikk han Kritikerprisen for oversettelsen av Selbalds roman Austerlitz. I 2007 utgav Pollen bedriftshistorien Langt fra stammen – Historien om Norske Skog.

Fra 2001 til 2005 var Geir Pollen leder i Den norske Forfatterforening. Han har de senere årene bodd og arbeidet i St. Petersburg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg