DNO ASA

DNO ASA er et internasjonalt olje- og gasselskap som ble grunnlagt i 1971 som Det Norske Oljeselskap. Selskapet ble dannet ved offentlig aksjetegning som det første av de såkalte folkeoljeselskaper. Selskapet fikk ved starten ingen andeler på norsk kontinentalsokkel - i motsetning til Saga Petroleum og Norsk Hydro -, og det satset derfor de første ti årene på britisk og nederlandsk sokkel. I 1983 ble det godkjent av Stortinget som det fjerde norskeiede oljeselskapet, og det ble utover i 1980-årene tildelt en rekke utvinningstillatelser på norsk sokkel.

Etter navneskifte til DNO ASA og omorganisering i 1991, ble selskapets petroleumsaktiviteter nedtonet. Med nye eiere, bl.a. Berge Gerdt Larsen (konsernsjef 1996-2002, styreleder 2002-11), konsentrerte DNO seg fra 1996 igjen om olje, særlig utvikling av små oljefelt og restutvinning fra gamle felt. Selskapet etablerte seg i Jemen i 1998, og det fikk i 2000 eierandeler i feltene Jotun og Glitne i Nordsjøen og i 2004 en andel i feltet Goliat i Barentshavet. I 2004 fikk DNO også innpass i den autonome kurdiske regionen i Nord-Irak og startet prøveboring året etter. Selskapet solgte 2003–04 eierandeler på norsk sokkel, samt alle sine andeler på britisk og irsk sokkel, til svenske Lundin Petroleum.

I 2007 ble den norske virksomheten i DNO (NOIL Energy) utskilt og fusjonert med oljeselskapet Pertra i Trondheim, som skiftet navn til det opprinnelige Det Norske Oljeselskap med DNO som største eier. DNO skiftet samtidig navn til DNO International, men tok i 2014 tilbake navnet DNO.

Fra 2009 har det arabiske oljeselskapet RAK Petroleum fra emiratet Ras al-Khaimah kjøpt seg opp i DNO International. RAK la i 2012 sin egen oljevirksomhet i Oman og De forente arabiske emirater inn i selskapet og er per 2014 hovedeier i DNO med ca. 43% av aksjekapitalen. RAK's adm. direktør, kurdiske Bijan Mossavar-Rahmani, er også styreleder, mens konsernsjef er Bjørn Dale. Hovedkontoret ligger i Oslo. Selskapets omsetning er ca. 3 mrd. kr (per 2013).

DNO ASA har per 2014 produksjonsvirksomhet i Jemen, Irak, De forente arabiske emirater (fra 2011) og Oman (fra 2012), samt letelisenser i Tunisia (fra 2011, også offshore) og Somaliland (fra 2013). Selskapet hadde tidligere også virksomhet i Ekvatorial-Guinea, Mosambik og Syria.

Kommentarer (3)

skrev Svein Askheim

Det bør opprettes egen artikkel for Det Norske Oljeselskap av flere grunner. Ikke minst fordi mange små oljeselskaper er slått sammen til det nest største norske oljeselskapet. Den norske virksomheten bør ikke lenger sammenblandes med den utenlandske.

skrev Knut A Rosvold

Denne artikkelen bør kanskje gjennomgås på nytt. I det minste bør vel overskriften endres til Det norske oljeselskap ASA.

skrev Svein Askheim

Selskapet skiftet navn til DNO ASA den 10. juni 2014.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg