. Begrenset gjenbruk

Zürich, sveitsisk industrikonsern, grunnlagt i 1988 ved sammenslutning av svenske ASEA, grunnlagt i 1883 og sveitsiske BBC Brown Boveri (Brown, Boveri & Cie), grunnlagt i 1891. Konsernet omfatter et stort antall selskaper i ca. 100 land over hele verden. Virksomhetens kjerneområder er kraftteknologi med produksjon av elektrisk utstyr til kraftverk og systemer for kraftoverføring, samt automasjonsteknologi og robotsystemer. Omsetning ca. 31,5 mrd. amerikanske dollar med rundt 124 000 ansatte (2010). Konsernet er børsnotert i Zürich, Stockholm og New York. Største eier per 2012 er det svenske investeringsselskapet Investor AB (ca. 7 %), som er kontrollert av Wallenberg-familien. Konsernsjef fra 2008 er amerikaneren Joseph M. Hogan (f. 1957).

Selskapet het fra starten ABB Asea Brown Boveri, hvor ASEA og BBC Brown Boveri hver eide 50 %. Det hadde rundt 160 000 ansatte over hele verden med svenske Percy Barnevik som konsernsjef. I 1999 ble selskapet fullt integrert med en enhetlig aksjestruktur og skiftet navn til ABB Ltd. De første årene var preget av oppkjøp av et stort antall selskap, bl.a. i Øst-Europa og Asia. I 1996 slo ABB og Daimler-Benz sammen sin produksjon av tog og jernbanesystemer i selskapet Adtranz, hvor ABB trakk seg ut i 1999.

Senere kom ABB i økonomiske vanskeligheter, og selskapets omsetningstall og antall ansatte ble redusert både i Norge og på verdensbasis etter 2000. ABB solgte i 2000 sine interesser innen kraftverk til franske Alstom og innen kjernekraft til britiske BNFL (British Nuclear Fuels Limited), senere (2004) sin virksomhet innen olje-, gass- og petrokjemivirksomhet. ABB ble også dømt til å betale over 1 mrd. amerikanske dollar i erstatning som over 100 000 asbestofre krevde fra det amerikanske datterselskapet Combustion Engineering. ABB har senere bl.a. levert kabler (sammen med franske Nexans) og omformerstasjoner på land i begge ender til verdens lengste sjøkabel for overføring av elektrisk kraft, den 580 km lange NorNed-kabelen mellom Norge og Nederland, tatt i bruk i 2008.

ABB AS er et heleid norsk datterselskap, en videreføring av Elektrisk Bureau (EB), grunnlagt i 1882. Virksomhetsområdene er som i morselskapet innen kraft og automasjon. Hovedkontor på Billingstad i Asker med produksjonsvirksomhet/kontorer i Skien (bl.a. produksjon av effektbrytere, ringkabelanlegg, kompaktanlegg og sikringstavler), Oslo, Bergen (produksjon av industristikkontakter gjennom det tidl. firmaet Philip Hauge), Drammen (reparasjon av transformatorer), Stavanger, Bryne (produktutvikling av lakkeringsroboter), Ulsteinvik, Ålesund, Stord, Trondheim, Harstad og Hammerfest. Avviklede norske virksomheter er bl.a. en transformatorfabrikk i Steinkjer (solgt 2007 til Norsk Transformator AS) og en fabrikk for produksjon av epoksy- og plastkomponenter på Dalen i Tokke (solgt i 2009 til Bergen Plastics Composite AS). I 2009 flyttet ABB robotproduksjonen på Bryne til Kina.

ABB overtok i 1988 aksjemajoriteten i EB, samtidig som datterselskapene Asea Per Kure og Norsk Elektrisk & Brown Boveri (NEBB) ble integrert i EB-konsernet. I 1991 kjøpte ABB de resterende aksjer i EB, som i 1992 skiftet navn til Asea Brown Boveri Norge, fra 2001 ABB AS. Kjell Erik Almskog, EB-sjef fra 1986, var konsernsjef i selskapet til 1998, da han en kort periode gikk inn i den internasjonale ledelsen. I 2004 solgte man ABB Offshore Systems, som var dannet i 2000 gjennom oppkjøp av olje- og gassdivisjonen til Umoe AS, bl.a. offshoreverftet Haugesund Mekaniske Verksted. ABB Offshore Systems leverte undervannsteknologi og flytende produksjonsenheter for olje og gass med ca. 5000 ansatte i Norge og ellers i verden, og fikk etter oppkjøpet navnet Vetco Aibel.

ABB omfatter eller har omfattet flere norske selskap, bl.a. telekommunikasjonsbedriften Nera, Norsk Viftefabrikk i Oslo, Trallfa i Bryne (industriroboter), Strømmens Værksted (tog) og Norsk Kabelfabrikk og National Industri (transformatorer) i Drammen. Mens norske ABB i 2000 hadde en omsetning på ca. 28 mrd. kr og rundt 15 000 ansatte, var antall ansatte i 2011 rundt 2000 med en omsetning på ca. 7,5 mrd. kr. Adm. direktør fra 2010 er Steffen Waal.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.