ABB

Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

ABB Ltd er et sveitsisk industrikonsern innen energi og automasjon. ABB ble grunnlagt i 1988 ved sammenslutning av svenske ASEA som ble grunnlagt i 1883 og sveitsiske BBC Brown Boveri (Brown, Boveri & Cie) som ble grunnlagt i 1891. Hovedkontoret ligger i Zürich, Sveits.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for: ASEA Brown Boveri

ABB-konsernet omfatter et stort antall selskaper over hele verden. Virksomhetens kjerneområder er kraftteknologi med produksjon av elektrisk utstyr til kraftverk og systemer for kraftoverføring, samt automasjonsteknologi og robotsystemer.

Konsernet hadde en omsetning på cirka 26 milliarder amerikanske dollar og rundt 105 000 ansatte i 2020. Det er børsnotert i Zürich, Stockholm og New York. ABB sin største eier per 2020 er det svenske investeringsselskapet Investor AB (cirka 12 prosent), som er kontrollert av Wallenberg-familien.

Konsernsjef fra 2008 til 2013 var amerikaneren Joseph M. Hogan (født 1957). Fra 2013 til 2019 var Ulrik Spiesshofer konsernsjef, midlertidig etterfulgt av Peter Voser. 1. mars 2020 tok Björn Rosengren over sjefsstolen.

Historikk

Selskapet het fra starten ABB Asea Brown Boveri, hvor ASEA og BBC Brown Boveri hver eide 50 prosent. Det hadde rundt 160 000 ansatte over hele verden med svenske Percy Barnevik som konsernsjef. I 1999 ble selskapet fullt integrert med en enhetlig aksjestruktur og skiftet navn til ABB Ltd. De første årene var preget av oppkjøp av et stort antall selskap, blant annet i Øst-Europa og Asia. I 1996 slo ABB og Daimler-Benz sammen sin produksjon av tog og jernbanesystemer i selskapet Adtranz, hvor ABB trakk seg ut i 1999.

Senere kom ABB i økonomiske vanskeligheter, og etter 2000 ble selskapets omsetningstall og antall ansatte redusert både i Norge og på verdensbasis. ABB solgte i 2000 sine interesser innen kraftverk til franske Alstom og innen kjernekraft til britiske BNFL (British Nuclear Fuels Limited), senere (2004) sin virksomhet innen olje-, gass- og petrokjemivirksomhet. ABB ble også dømt til å betale over én milliarder amerikanske dollar i erstatning som over 100 000 asbestofre krevde fra det amerikanske datterselskapet Combustion Engineering.

ABB har senere blant annet levert kabler (sammen med franske Nexans) og omformerstasjoner på land i begge ender til verdens lengste sjøkabel for overføring av elektrisk kraft, den 580 kilometer lange NorNed-kabelen mellom Norge og Nederland som ble tatt i bruk i 2008.

Norsk virksomhet

ABB AS er et heleid norsk datterselskap, som er en videreføring av Elektrisk Bureau (EB) som ble grunnlagt i 1882. Virksomhetsområdene er som i morselskapet innen kraft og automasjon. Det norske hovedkontoret ligger på Fornebu i Bærum med produksjonsvirksomhet/kontorer i Skien (blant annet produksjon av effektbrytere, ringkabelanlegg, kompaktanlegg og sikringstavler), Oslo, Bergen (produksjon av industristikkontakter gjennom det tidl. firmaet Philip Hauge), Drammen (reparasjon av transformatorer), Stavanger, Bryne (produktutvikling av lakkeringsroboter), Ulsteinvik, Stord, Trondheim og Hammerfest.

Avviklede norske virksomheter er blant annet en transformatorfabrikk i Steinkjer (solgt 2007 til Norsk Transformator AS) og en fabrikk for produksjon av epoksy- og plastkomponenter på Dalen i Tokke (solgt i 2009 til Bergen Plastics Composite AS). I 2009 flyttet ABB robotproduksjonen på Bryne til Kina.

ABB overtok i 1988 aksjemajoriteten i EB, samtidig som datterselskapene Asea Per Kure og Norsk Elektrisk & Brown Boveri (NEBB) ble integrert i EB-konsernet. I 1991 kjøpte ABB de resterende aksjer i EB, som i 1992 skiftet navn til Asea Brown Boveri Norge, fra 2001 ABB AS. Kjell Erik Almskog, EB-sjef fra 1986, var konsernsjef i selskapet til 1998, da han en kort periode gikk inn i den internasjonale ledelsen. I 2004 solgte man ABB Offshore Systems, som var dannet i 2000 gjennom oppkjøp av olje- og gassdivisjonen til Umoe AS, blant annet offshoreverftet Haugesund Mekaniske Verksted. ABB Offshore Systems leverte undervannsteknologi og flytende produksjonsenheter for olje og gass med cirka 5000 ansatte i Norge og ellers i verden, og fikk etter oppkjøpet navnet Vetco Aibel.

ABB omfatter eller har omfattet flere norske selskap, blant annet telekommunikasjonsbedriften Nera, Norsk Viftefabrikk i Oslo, Trallfa i Bryne (industriroboter), Strømmens Værksted (tog) og Norsk Kabelfabrikk og National Industri (transformatorer) i Drammen. Mens norske ABB i 2000 hadde en omsetning på cirka 28 milliarder kr og rundt 15 000 ansatte, var antall ansatte i 2011 rundt 2000 med en omsetning på cirka 7,5 milliarder kr. ABB AS hadde en omsetning på cirka 5 millioner kroner i 2019 og omtrent 1900 ansatte nasjonalt.

Administrerende direktør fra 2010 til 2020 var Steffen Waal. Fra 1. januar 2020 er Per Erik Holsten administrerende direktør.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg