Nera var et norsk telekommunikasjonsselskap som drev utvikling og produksjon av trådløst utstyr for mikrobølgeradio-, satellitt- og bredbåndskommunikasjon. Selskapet hadde stor eksport og kontorer i over 25 land.

Nera fusjonerte med Eltek i 2006, som solgte selskapsdivisjonen Nera Satcom til hovedkonkurrenten Thrane & Thrane i 2006. I 2011 ble divisjonen Nera Networks kjøpt opp av det israelske selskapet Ceragon, mens Elteks aksjer i divisjonen Nera Telecommunications ble solgt til Asia Systems i 2012.

Historikk

Nera, Norsk Elektronikk og Radio AS ble etablert i Oslo 1947 som en videreføring av Norsk Telefunken Radioaksjeselskap, som var dannet i 1919 som Det norske Radioselskap, og først og fremst arbeidet med maritimt kommunikasjonsutstyr (skipsradioer og lignende). Nera fikk i 1951 også et datterselskap i Bergen og produserte blant annet radiolinkutstyr til Forsvaret, NRK og handelsflåten. I 1970-årene begynte selskapet også å utvikle utstyr for satellittkommunikasjon.

Nera ble i 1977 overtatt av konkurrenten Elektrisk Bureau, fra 1988 eid av ABB. I 1995 ble Nera utskilt fra ABB og børsnotert på Oslo Børs året etter, som et selvstendig selskap. På tidlig 2000-tallet endte selskapet opp med et stort underskudd som følge av IT-krisen, ofte omtalt som dotcom-boblen.

Nera Telecommunications AS opprettholder et kontor på Kokstad i Bergen med tre ansatte og en omsetning på cirka 8 millioner euro i 2020, mens hovedkontoret ligger i Singapore.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Frederick Woxen

Det må da være nyere tall for oms. og ansatte enn 2004? Jeg mener å huske at NERA var store på flyplasskomm., det som het ILS- InstrumentLandingssystemer. NERA drev også med pressing av vinylsingler i 1950-60-årene. Jeg tror det var mest for RCA, som bl.a. Elvis og en hel del country-relaterte artister var på. Har du noen detaljert info om hvor denne aktiviteten lå? For verifikasjon, se http://www.45-sleeves.com/ Gå på NO-labels og RCA, klikk evt. på bilder, så fremgår NERAs navn. De hadde også sitt eget plateselskap , Aksent, med stort sett Drammens-baserte artister. Rote-siten Rockipedia hadde artikkel om det, med noen bilder av covere, men der gis ikke treff på det lenger, se https://www.rockipedia.no/sokeresultater/?type=label&q=Aksent

svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspill og spørsmål, og beklager at det har blitt liggende ubesvart. Jeg finner en kilde på at det var omlag 200 ansatte i Bergen da selskapet ble solgt i 2011, men har ikke noe informasjon om dette utover det dessverre. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg